Οι πατάτες έχουν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Nutritional Science υποστηρίζει ότι μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ανθυγιεινές όσο νομίζαμε κάποτε.

Παρά τις ανησυχίες ότι οι πατάτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση σε υγιείς ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Μελιτζάνες: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας αυτό το καλοκαίρι

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με κίνδυνο διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα τριγλυκερίδια, επειδή οι πατάτες είναι μια φυσική, μη επεξεργασμένη τροφή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα οφέλη της πατάτας

Ενώ έχουμε την τάση να τις παραβλέπουμε ή ακόμα και να τις αποφεύγουμε, οι πατάτες – εάν δεν είναι επεξεργασμένες ή τηγανιτές – στην πραγματικότητα δεν μας βλάπτουν.

Στην πραγματικότητα, τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πολλά και τα οφέλη τους για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας ακόμα περισσότερα.

Είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μία μέτρια πατάτα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη λειτουργία των μυών, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.

Είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Μάλιστα, οι πατάτες περιέχουν και ανθεκτικό άμυλο που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, δεν διασπάται κατά την διαδικασία της πέψης και, ως εκ τούτου, δρα ως αδιάλυτη ίνα και πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη κινητικότητά του.

Σύμφωνα με έρευνα στο Nutrition & Diabetes, το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται πως μειώνει τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα ενώ βελτιώνει την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι με τι τις συνδυάζετε και τον τρόπο που τις μαγειρεύετε.