Ο Σεπτέμβριος είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του τις εποχιακές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα που μας ταλαιπωρούν όλο το φθινόπωρο.

Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick βρήκαν ότι μόρια σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το kale, το κουνουπίδι και το λάχανο μπορούν να σας προστατεύσουν από λοιμώξεις, εμποδίζοντας τη ρύπανση, τους ιούς και τα βακτήρια να εισέρχονται στους πνεύμονες.

Διαβάστε επίσης: Το πιο «υγιεινό» λαχανικό στον κόσμο

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, είναι καλή στρατηγική να συνεχίσετε να τρώτε σταυρανθή λαχανικά, ακόμη και αν κολλήσετε, για γρηγορότερη ανάρρωση.

Ερευνητές του Παιδιατρικού Κέντρου Johns Hopkins αναφέρουν σε προηγούμενη μελέτη ότι μια φυτική χημική ουσία στα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό «όπλο» ενάντια και στον SARS-CoV-2 ή άλλους κορωνοϊούς.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι μια οικογένεια λαχανικών στην οποία ανήκει το μπρόκολο, η ρόκα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το νεροκάρδαμο, το λάχανo και το kale.

Είναι πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό και τη συνολική μας υγεία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και φυτικές ίνες.

Οι φυτικές τους ίνες είναι σημαντικές για την απώλεια βάρους και για την υγεία του εντέρου.

Παράλληλα, οι φυτοθρεπτικές τους ουσίες  συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης καρκίνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς του UCLA, περιέχουν θρεπτικά αντικαρκινικά συστατικά όπως βιταμίνη C, E, βήτα-καροτίνη, φυλλικό οξύ και σελήνιο, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων.

Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι τα λαχανικά γενικότερα, αλλά ειδικότερα τα σταυρανθή, σχετίζονται με πιο υγιείς καρωτίδες (μεγάλα αγγεία για παροχή οξυγονωμένου αίματος στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου), ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.