Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, που αυξάνει με την σειρά του τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου όταν βιώνουν στρεσογόνα γεγονότα, κατάθλιψη ή αϋπνία, προτείνει νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως κολπική μαρμαρυγή, πάθηση που όταν εκδηλωθεί έχει ως αποτέλεσμα έναν ακανόνιστο, συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη ροή αίματος.

Ενώ η προχωρημένη ηλικία, καθώς και παθήσεις όπως παχυσαρκία, διαβήτης και υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, ο ρόλος των ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων δεν είναι τόσο ξεκάθαρος.

Η ψυχοσυναισθηματική ευεξία ως δείκτης

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 84.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για κατά μέσο όρο περισσότερο από μια δεκαετία. Καμία από αυτές δεν είχε κολπική μαρμαρυγή όταν συμμετείχαν στη μελέτη, αλλά σχεδόν 24.000 από αυτές , ή σχεδόν το 29% ανέπτυξαν αυτή την καρδιακή διαταραχή μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης.

Διαβάστε επίσης: Αρρυθμία: Ο περιβαλλοντικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Οι γυναίκες με μια σειρά συγκεκριμένων βιωμάτων ή παθήσεων, όπως κατάθλιψη, αϋπνία και στρεσογόνα γεγονότα, είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν αυτές τις εμπειρίες, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Ομοίως οι γυναίκες που ανέφεραν κοινωνική καταπόνηση είχαν 4% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή από εκείνες που δεν είχαν.

«Γνωρίζουμε ότι η ηλικία είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής» αναφέρει η η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Susan X. Zhao, καρδιολόγος και συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.

«Αλλά σε αυτήν την ομάδα γυναικών με παρόμοια ηλικία, ο κίνδυνος να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή επηρεάστηκε από την ψυχοσυναισθηματική ευεξία τους, με όλους τους άλλους κοινούς παράγοντες κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής να ελέγχονται», σημειώνει η ίδια.

Προσέχουμε από πιο πριν στρες και αϋπνία

Δύο παράγοντες συγκεκριμένα φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Η αϋπνία συσχετίστηκε με 4% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής συσχετίστηκαν με 2% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, τα ευρήματα δείχνουν ότι η προσοχή σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου νωρίτερα στη ζωή μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία.

«Μπορούμε να πούμε ότι πιθανώς η σωρευτική έκθεση καθ’όλη την διάρκεια της ζωής σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να προδιαθέτει ένα άτομο να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή» εξηγεί η Δρ. Susan X. Zhao. «Ακριβώς όπως η πρόληψη για το εγκεφαλικό και το έμφραγμα δεν ξεκινά και δεν σταματά σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία, η επιμελής προσοχή στη μείωση του στρες και στον ποιοτικό ύπνο μπορεί να αποφέρει οφέλη και πιο μετά στην ζωή».

Ποια τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων όπως κόπωση, ζάλη, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αίσθημα παλμών της καρδιάς. Σε μερικούς ανθρώπους, η πάθηση δεν προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί όμως να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων ενώ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Για την αντιμετώπιση της, ο γιατρός μπορεί να προτείνει αρχικά αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής για την καρδιά, της άσκησης, της απώλειας βάρους, της μείωσης του στρες και του περιορισμού του αλκοόλ. Εάν οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετές, μπορεί να σας προτείνει ειδική αγωγή.