Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε, ο κορωνοϊός σταδιακά μεταλλάσσεται, αλλάζει σχήμα ή δομή και γίνεται διαφορετικός. Οι νέες γενετικές εκδοχές που εμφανίζονται συνεχώς ονομάζονται παραλλαγές. Οι δύο πιο πρόσφατες, γνωστές ως «Pirola» και «Eris», έχουν προκαλέσει διάχυτη ανησυχία για όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα. Εύλογα μπορεί να αναρωτιέστε εάν τα υπάρχοντα test που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευση του ιού, μπορούν να τις εντοπίσουν.

Το στέλεχος BA.2.86, γνωστό ως παραλλαγή «Pirola», αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ ενώ η παραλλαγή EG.5, γνωστή ως «Eris» φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2023 με τα κρούσματα της να αυξάνονται σταθερά.

Τα test που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για τον εντοπισμό του κορωνοϊού, πιθανότατα λειτουργούν και για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λήξει.

Τι επηρεάζει την ακρίβεια ενός covid test

Πολλοί και διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την ακρίβεια και την απόδοση των covid test, ειδικά εκείνων που μπορούμε να εκτελέσουμε στο σπίτι.  Οι εν λόγω παράγοντες περιλαμβάνουν τον τρόπο χειρισμού των κιτ αλλά και πόσο καλά λαμβάνεται ένα δείγμα.

Ακόμα και ο χρόνος μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Έρευνες δείχνουν ότι η ώρα που το κάνετε αλλά και ο αριθμός των ημερών που έχουν περάσει μετά την έκθεση στον ιό, μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Αν και η μοριακή μέθοδος ανάλυσης (CPR) είναι πιο ακριβής από τα rapid test, που μπορείτε να κάνετε εύκολα στο σπίτι, εξακολουθούν να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Τα test που έχουμε εντοπίζουν τις νέες παραλλαγές;

Τα διαθέσιμα test κορωνοϊού φαίνεται πώς θα συνεχίσουν να εντοπίζουν κρούσματα κορωνοϊού, που οφείλονται στις νέες παραλλαγές, αφενός γιατί είναι «απόγονοι» της «Omicron» και αφετέρου λόγω του σχεδιασμού των test.

Το αρχικό τεστ για τον κορωνοϊό δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να ανιχνεύει ένα μέρος του ιού που δεν είναι τόσο πιθανό να μεταλλαχθεί.

Διαβάστε επίσης: Long covid: Πότε ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο;

Όταν εμφανίζονται νέες παραλλαγές, οι υγειονομικές αρχές όπως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τις μελετούν και τις παρακολουθούν για να αξιολογήσουν εάν τα τρέχοντα τεστ θα συνεχίσουν να είναι τόσο ακριβή στον εντοπισμό όσο ήταν.

Όπως και με άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας παραμένει υψηλότερος για άτομα που είναι ηλικιωμένα ή έχουν σημαντικά υποκείμενα νοσήματα. Ο εμβολιασμός σύμφωνα με τους ειδικούς, παραμένει η καλύτερη άμυνα ενάντια στην covid-19.