Όλοι έχουμε ενδώσει κάποια στιγμή στον πειρασμό και φάγαμε τελικά εκείνα τα τελευταία μπισκότα ή ένα κομμάτι πίτσα λίγο πριν ξαπλώσουμε. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν τρώμε φαγητό λίγο πριν κοιμηθούμε;

Όπως φαίνεται υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για μην τρώτε ένα γεύμα ή ένα βαρύ σνακ λίγο πριν να αποκοιμηθείτε. Ενώ εσείς ξεκουράζεστε, το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αφομοιώσεις τις τελευταίες σας μπουκιές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα γαστρεντερικά προβλήματα ή προβλήματα ύπνου, ίσως ακόμα και σε αύξηση βάρους.

Τι μπορεί να συμβεί εάν τρώμε αργά φαγητό;

Μερικές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν έχετε την συνήθεια να τρώτε πολύ αργά, περιλαμβάνουν:

#Αυξάνεται η πιθανότητα παλινδρόμησης

Το να ξαπλώνετε ανάσκελα αμέσως μετά από ένα βαρύ γεύμα μπορεί να είναι άνετο στην αρχή, αλλά για την καλύτερη πέψη πρέπει να βρισκόμαστε σε όρθια θέση.

Όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο φαγητό και η βαρύτητα δεν είναι πλέον υπέρ σας, το οξύ του στομάχου σας (το οποίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πέψης) μπορεί να ανέβει μέσω του οισοφάγου σας, προκαλώντας παλινδρόμηση οξέος, σύμφωνα με τους ειδικούς του Mayo Clinic.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος είναι η καούρα, ένα επώδυνο κάψιμο που μπορεί να αισθανθείτε ψηλά στον κορμό σας, περίπου στην μέση του στήθους, πίσω από το στέρνο. Αυτό το σύμπτωμα δεν είναι μόνο δυσάρεστο αλλά μπορεί επίσης και να διαταράξει τον ύπνο σας.

#Μπορεί να μην κοιμηθείτε καλά

Όχι μόνο τα γαστρεντερικά προβλήματα θα σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα, αλλά υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση (ιδιαίτερα λιπαρών τροφών) ή η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη ή αλκοόλ αργότερα μέσα στην μέρα μπορεί να μειώσει την συνολική ποιότητα του ύπνου σας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί από την Mayo Clinic.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα φυσικά στάδια του ύπνου ενώ μπορεί να χρειαστεί να σηκωθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα, ανάλογα με το τι και πόσο τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε.

#Ανεβαίνει το νούμερο στην ζυγαριά

Όταν είμαστε κουρασμένοι, έχουμε την τάση να μην κάνουμε τις καλύτερες επιλογές, γεγονός που ισχύει και για την διατροφή μας. Όταν είστε πεινασμένοι το βράδυ, το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε μια σαλάτα μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικό όσο το να παραγγείλετε κάτι απέξω.

Το σωματικό βάρος μαζί με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πιθανότατα θα αυξηθεί αν κάποιος συνηθίζει να τρώει φαγητά με πολλές θερμίδες αργά το βράδυ, ειδικά εάν γενικά περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένος.

Σύμφωνα μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, οι ενήλικες που έτρωγαν αργότερα μέσα στην ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους λόγω υψηλότερης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Τι να τρώμε, εάν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε

Όταν η καθημερινότητα γίνεται πιεστική, ενδεχομένως να μην μπορούμε να αποφύγουμε το φαγητό αργά το βράδυ. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμήστε τροφές που έχουν ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

Τα ισορροπημένα σνακ θα σας βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν κράκερ ολικής άλεσης με τυρί light, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα χαμηλών λιπαρών, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγα αμύγδαλα.