Η εργασία από το σπίτι έχει φυσικά πλεονεκτήματα: Δεν μετακινείστε, δεν χρειάζεται να φορέσετε τα «καλά» σας, μπορείτε να τσιμπολογήσετε κάτι σπιτικό και υγιεινό, να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του χώρου, να έχετε στα πόδια σας τη γάτα σας… Υπάρχει όμως και ο πόνος που μπορεί να προκύψει και να κάνει την κατάσταση τελικά ανυπόφορη.

Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία και ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη σας ταλαιπωρεί, σκεφτείτε: Μήπως κάνετε τη δουλειά σας ξαπλωμένοι στον καναπέ αντί να κάθεστε στο γραφείο; Μήπως δεν μεριμνήσατε για τη σωστή καρέκλα; Μήπως δεν κάνετε κανένα διάλειμμα; Ή μήπως η οθόνη είναι πολύ χαμηλά για εσάς;

Διαβάστε επίσης: Πονοκέφαλος: 4 tips για γρήγορη ανακούφιση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να σας επιβαρύνουν σωματικά δουλεύοντας απ’ την άνεση του σπιτιού σας αλλά υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να προλάβετε ή να αλλάξετε μια τέτοια κατάσταση.

Πώς να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα

Κινηθείτε

Η παραμονή σε μια συγκεκριμένη θέση για πολλή ώρα είναι μια από τις κύριες αιτίες του πόνου στην πλάτη και τον αυχένα.

Προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά, ακόμα κι αν είναι απλά και μόνο για να τεντωθείτε. Πάτε μέχρι την κουζίνα και φτιάξτε έναν καφέ ή πιείτε λίγο νεράκι κι αν έχετε περισσότερο χρόνο, περπατήστε στο τετράγωνο.

Το να παραμένετε γενικά ενεργοί μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Φροντίστε η καρέκλα σας να είναι εργονομική

Το κρεβάτι και ο καναπές είναι για χαλάρωση. Όχι για να κάνετε δουλειά…

Καθίστε στο γραφείο σας και θυμηθείτε πως μια καλή καρέκλα είναι μια καλή επένδυση αφού μπορεί να υποστηρίξει την σπονδυλική σας στήλη.

Οι αγκώνες σας πρέπει να κάνουν γωνία περίπου 90 μοιρών, όλη η πλάτη σας να ακουμπά πίσω και να είστε σε ύψος που να επιτρέπει στα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα.

Σκεφτείτε πέρα από τον αυχένα και την πλάτη

Η καταπόνηση της πλάτης και του λαιμού μπορεί να ξεκινήσει από την όρασή σας, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται.

Η δουλειά μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να καταπονήσει τα μάτια σας και να προκαλέσει πίεση στο λαιμό και την πλάτη σας καθώς προσπαθείτε να δείτε. Μια οφθαλμολογική εξέταση και η μεγέθυνση του κειμένου στην οθόνη σας θα ήταν ωφέλιμες κινήσεις.

Σκεφτείτε επίσης τον ύπνο σας. Μια άνετη εργάσιμη μέρα στο σπίτι ξεκινά από μια καλή νυχτερινή ξεκούραση. Εάν το μαξιλάρι σας είναι πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό, μπορεί να επιβαρύνει το λαιμό σας ενώ κοιμάστε. Φροντίστε λοιπόν να επιλέξετε εκείνο που σας βοηθά να κοιμάστε ήσυχοι…

Ενσυνείδητες πρακτικές για την αντιμετώπιση του πόνου

Το πώς σκεφτόμαστε τον πόνο που βιώνουμε έχει σημασία. Όταν είμαστε αγχωμένοι, η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τους πόνους μειώνεται. Ακόμη και ασήμαντα προβλήματα μπορεί να γίνουν τεράστια.

Εάν αντιμετωπίζετε επομένως άγχος, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα:

  • Κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε ένα χαλαρωτικό μέρος, όπως μια παραλία.
  • Πάρτε αργές εισπνοές από τη μύτη σας και μετά εκπνεύστε απαλά από το στόμα σαν να σβήνετε ένα κεράκι. Επαναλάβετε όσες φορές αισθάνεστε πως το χρειάζεστε.