Ο κολοκυθόσπορος ή αλλιώς «πασατέμπος» συγκαταλέγεται στις τροφές που προστατεύουν από τις πέτρες στα νεφρά, χάρη στη διουρητική του δράση.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο) και έτσι, συμβάλλουν στη προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Γι’ αυτό και τα εμπλουτισμένα εκχυλίσματα από κολοκυθόσπορο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο από σπόρους κολοκύθας, μπορεί να προλαμβάνει ή να θεραπεύει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη για τις γυναίκες

Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη, η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτοοιστρογόνα (λιγνάνες), σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Παράλληλα, οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν πολύ καλές πηγές σιδήρου.

Ο σίδηρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Η πρόσληψη επαρκούς σιδήρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες για να αντισταθμίσουν τη μηνιαία απώλεια αίματος, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αναιμία.

Τα οφέλη για τους άνδρες

Ο κολοκυθόσπορος αποτελεί καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος, βάσει μελετών, έχει φανεί ότι συμβάλλει στην ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου επιδρά αρνητικά στη συγκέντρωση της τεστοστερόνης, εμποδίζει τη σπερματογένεση και μπορεί να οδηγήσει σε μορφολογικές ανωμαλίες στο σπέρμα.

Επομένως, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως οι κολοκυθόσποροι, μπορούν να ενισχύσουν την ανδρική γονιμότητα.

Πώς φτιάχνουμε σπιτικό πασατέμπο

Θα χρειαστούμε μια κολοκύθα, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

Αρχικά, αφαιρούμε το εσωτερικό της κολοκύθας. Έπειτα, διαχωρίζουμε τους σπόρους και τους πλένουμε. Μετά, τους σουρώνουμε, τους στραγγίζουμε και τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια, τους βάζουμε σε ένα μπολ, τους ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με αλάτι.

Τέλος, απλώνουμε τους σπόρους σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180ºC μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν μπεζ.