Ο διαλογισμός μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες, να χαλαρώνουμε, να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές χωρίς να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε ενώ τονώνει και την καλή μας διάθεση.

Σύμφωνα με μελέτες, οι βαθιές αναπνοές ενώ κάνουμε γιόγκα ή διαλογισμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα ενώ η συνειδητότητα συμβάλλει στην μείωση του πόνου, της κούρασης και του άγχους σε άτομα με χρόνιους πόνους.

Υπάρχουν όμως στιγμές, που ακόμα και οι πιο έμπειροι μπορεί να μην έχουν τόσο καλή συγκέντρωση.

Άλλωστε, ο διαλογισμός ενώ φαίνεται εύκολος, «κρύβει» δυσκολίες στην πράξη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν πιο εύκολο να «επιβραδύνουν» το μυαλό τους όταν το σώμα τους είναι σε κίνηση. Μήπως λοιπόν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία αυτή; Και τι μπορείτε να κάνετε για να τα καταφέρετε;

Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες ξεκινώντας

Αρχικά, αποβάλλετε την πίεση για να καταφέρετε να χαλαρώσετε. Ναι, ο διαλογισμός μπορεί να είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία όπως πιστοποιούν έρευνες, αλλά το να προσθέσετε αυτήν την προσδοκία ενώ ακόμα καλά- καλά δεν ξεκινήσατε, μπορεί να σας απογοητεύσει.

Δείτε το διαλογισμό σαν ένα διάλειμμα, μια δικαιολογία- ευκαιρία για να επιβραδύνετε για λίγα λεπτά. Σκεφτείτε τον απλά σαν «λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε». Σαν μικρές διακοπές από την γρήγορη γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα.

Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε την όλη διαδικασία ως μια είδους προπόνηση για τον εγκέφαλό σας ώστε να γίνει πιο ήρεμος και πιο «αισιόδοξος».

Το να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο διαλογισμό είναι σαν να προπονείστε για έναν αγώνα ή να εξασκείτε το αγαπημένο σας χόμπι. Ο εγκέφαλος και το σώμα σας μαθαίνουν έναν πιο ήρεμο τρόπο εστίασης και λειτουργίας, οπότε δώστε τους χρόνο.

Απλά αναπνεύστε

Η αναπνοή είναι ίσως το πιο προσιτό εργαλείο που έχουμε για να ηρεμήσουμε και να «ανανεωθούμε» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να γίνει στο αυτοκίνητο, το γραφείο, ακόμα και περιμένοντας στην ουρά για τα ψώνια και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση.

Βάλτε ως στόχο μόλις 5 συνειδητές αναπνοές και μετρήστε τις εισπνοές και τις εκπνοές με τα δάχτυλά σας. Θα διαρκέσει λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και ήδη θα έχετε καταφέρει να συγκεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας.

Είναι οι 5 αναπνοές πολλές; Ξεκινήστε με μία. Εισπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το 4 και μετά εκπνεύστε αργά μετρώντας αντίστροφα.

Πρακτικές ενσυνειδητότητας που δεν απαιτούν να είστε ακίνητοι

Για να κάνετε διαλογισμό, δεν χρειάζεται να είστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι σε ένα ήσυχο μέρος.

Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν πιο εύκολο, όπως είπαμε, να αποβάλλουν τις σκέψεις τους καθώς κινούνται.

Με τις παρακάτω πρακτικές, θα αποκομίσετε τα οφέλη του διαλογισμού ακόμα κι εάν βρίσκεστε εν κινήσει, χωρίς να δίνετε μια εσωτερική μάχη με τις σκέψεις σας ενώ μένετε ακίνητοι.

Γιόγκα ή διατάσεις

Μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές κινητικού διαλογισμού είναι η γιόγκα. Αν αισθάνεστε ότι το μυαλό σας «τρέχει» συνεχώς, προσεκτικές κινήσεις όπως αυτές των στάσεων της γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε.

Καθώς εκτελείτε κινήσεις γιόγκα, σώμα και μυαλό συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας στάσεις με ελεγχόμενες αναπνοές για πλήρη χαλάρωση και εστίαση του νου στην παρούσα στιγμή.

Αν δεν σας αρέσει η γιόγκα, απλά τεντωθείτε. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο της αναπνοής σας, βοηθάτε το μυαλό σας να επικεντρωθεί στο τώρα. Διαλέξτε λοιπόν διατάσεις που σας κάνουν να νιώθετε καλά και εστιάστε στην αργή εισπνοή και εκπνοή ενώ τις εκτελείτε.

Διαλογισμός

  • Ενώ περπατάτε

Καθώς περπατάτε, μετρήστε τα βήματά σας. Κάντε 5 βήματα καθώς εισπνέετε και μετά άλλα 5 καθώς εκπνέετε. Ναι, η εστίαση σε κάθε βήμα είναι μια μορφή διαλογισμού!

  • Στη φύση

Ενώ είστε έξω και περπατάτε ή κάθεστε σε ένα παγκάκι στο πάρκο, εστιάστε σε κάτι που σας τραβάει το βλέμμα. Ίσως είναι ένα πουλί, ένα δέντρο, ένα λουλούδι.

Παρατηρήστε όλες τις λεπτομέρειες: Τι χρώμα έχει το λουλούδι; Πόσα φύλλα έχει πάνω του; Πώς μυρίζει; Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως αυτή για να επαναφέρετε το μυαλό σας στο τώρα.

  • Ενώ κάνετε δουλειές!

Ενώ πλένετε τα πιάτα ή σιδερώνετε, επικεντρωθείτε στα αντικείμενα που κρατάτε στα χέρια σας και συνδυάστε τα με μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τη ζωή σας και για το γεγονός πως είστε υγιείς και αρτιμελείς και μπορείτε να κάνετε όσα κάνετε.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως δεν είναι όλα για όλους δεδομένα και πως στη ζωή δεν έχουμε ουσιαστικά τίποτα άλλο παρά μονάχα το «τώρα».