Πόσο σημαντική είναι η εμφάνισή μας όταν κάνουμε γυμναστική; Μπορεί πράγματι να επηρεάσει την απόδοσή μας; Ενώ μπορεί να σας εκπλήξει, πληθώρα ερευνών υποστηρίζει ότι η κατάλληλη εμφάνιση μπορεί να μας δώσει την πολύτιμη ώθηση που χρειαζόμαστε για μια ακόμα πιο δυνατή και αποτελεσματική άσκηση.

Επομένως, εάν ακόμα δεν έχετε επενδύσει σε καλά αθλητικά παπούτσια, φόρμες και πολύχρωμα κολάν, έχει έρθει η στιγμή να το κάνετε, χωρίς να νιώσετε τύψεις.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους  μπορούν τα αθλητικά σας ρούχα να επηρεάσουν την προπόνησή σας και πώς ακριβώς συνδέονται με την απόδοσή σας.

Δεν είναι τυχαίο που και η γυμναστική θέλει τα ρούχα της…

Φορώντας συγκεκριμένα ρούχα πριν την άσκηση:

Δίνετε ένα «boost» στον εγκέφαλό σας

Ένα είδος νοητικής αλλαγής συμβαίνει κάθε φορά που ντυνόμαστε κατάλληλα για την όποια περίσταση. Μελέτη στο Journal of Experimental Social Psychology αποκαλύπτει ότι τα ρούχα επηρεάζουν την στάση και την συμπεριφορά μας επειδή έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό που φοράμε αλλάζει υποσυνείδητα τον τρόπο που ενεργούμε.

Στον χώρο της άθλησης λοιπόν, φορώντας τα αθλητικά μας αποκτάμε αυτομάτως ενέργεια. Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με έναν ηθοποιό που φορά το κοστούμι του για να μπει στο ρόλο. Ως αποτέλεσμα, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να έχουμε καλύτερη απόδοση αφού ήδη είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Επιπλέον, αισθανόμαστε αυτομάτως πιο σίγουροι για τις ικανότητές μας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη εστίαση και μεγαλύτερο κίνητρο.

Πιο αποδοτική προπόνηση

Πέραν του ψυχολογικού παράγοντα που αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχει και ο πρακτικός. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο ή το κατάλληλο σορτς ποδηλασίας εννοείται πως διευκολύνουν την προπόνηση και επηρεάζουν άμεσα την απόδοσή μας.

Τα εν λόγω ρούχα και υποδήματα είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν άνεση και σταθερότητα, επιτρέποντάς μας να αξιοποιούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας για να ανταπεξέλθουμε με μεγαλύτερη ευκολία στις προκλήσεις της προπόνησης, κάνοντας όλο και μεγαλύτερη πρόοδο κάθε φορά.

Αποτρέπονται τραυματισμοί

Πώς θα προστατευθείτε από το κρύο αν προπονείστε έξω και δεν φοράτε ρούχα ζεστά από μονωμένα υφάσματα; Πώς θα απομακρύνετε τον ενοχλητικό ιδρώτα εάν το υλικό των ενδυμάτων σας δεν επιτρέπει στο δέρμα σας να αναπνέει παραμένοντας δροσερό και στεγνό όταν κάνει ζέστη;

Επιπλέον, το σωστό μέγεθος στα παπούτσια τρεξίματος μπορεί να αποτρέψει φουσκάλες και τραυματισμούς στα πόδια. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για κάθε ρούχο γυμναστικής που οι επαγγελματίες του είδους μας προτείνουν.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη πως ένας τραυματισμός μπορεί να θέσει τις προπονήσεις σας σε κίνδυνο και να σας κρατήσει μακριά από κάθε είδους έντονη σωματική δραστηριότητα, αξίζει να το ξανασκεφτείτε αν δεν έχετε ήδη επενδύσει σε ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό που μειώνουν τους πιθανούς κινδύνους που κάθε προπόνηση όταν δεν γίνεται σωστά, ενέχει.