Γιατί πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας; Πέρα από το να έχουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο και «φρέσκια» αναπνοή, η στοματική υγεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευεξίας και της όρεξής μας για ζωή.

Το στόμα μας «μαρτυρά» λοιπόν πολλά για την υγεία μας. Μπορεί να αποκαλύπτει διατροφικές ελλείψεις, να μας προειδοποιεί για πιθανές ασθένειες, ακόμη και να εκδηλώσει τα πρώτα σημάδια ορισμένων παθήσεων υγείας.

Δόντια και υγεία: Μια σημαντική σχέση που συχνά αμελούμε 

Η παραμέληση της οδοντικής υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρές παθήσεις που μπορεί να κυμαίνονται από πονόδοντο, τερηδόνα και ασθένειες των ούλων μέχρι καρκίνο του στόματος.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγεία με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Οι βουλωμένες αρτηρίες και το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να συνδέονται με τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν τα στοματικά βακτήρια.

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε

Ορισμένες απλές συνήθειες προστατεύουν τα δόντια μας και κατ’ επέκταση τη συνολική μας υγεία.

Βούρτσισμα: Η πρώτη γραμμή άμυνας

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το θεμέλιο της καλής στοματικής υγιεινής. Θα πρέπει να τα βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ιδανικά το πρωί και πριν τον ύπνο και για δύο περίπου λεπτά για να αφαιρείτε την πλάκα, ένα κολλώδες, άχρωμο φιλμ βακτηρίων, που δεν μπορούμε να διακρίνουμε αλλά παραμένει. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας, μην ξεχνάτε να γυρίζετε την οδοντόβουρτσά σας προς την γραμμή των ούλων, έτσι ώστε να καθαρίζονται οι «δύσκολες» περιοχές μεταξύ των ούλων και της οδοντοστοιχίας.

Βουρτσίστε απαλά με μικρές, κυκλικές κινήσεις χωρίς να τρίβετε δυνατά μπρος-πίσω. Βουρτσίστε όλες τις πλευρές κάθε δοντιού και φυσικά την γλώσσα σας.

Οδοντικό νήμα: Ο σιωπηλός φύλακας

Μπορεί να σας φαίνεται αγγαρεία, αλλά το νήμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της τροφής και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κατά μήκος της γραμμής των ούλων, περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσά σας.

Φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Διάλυμα: Η τελευταία «πινελιά»

Η χρήση στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα και το νήμα, εκτός του ότι φρεσκάρει την αναπνοή σας, βοηθά στο να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει, καταπολεμά την πλάκα και την ουλίτιδα.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη «θεραπεία»

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για να παρακολουθεί τη στοματική σας υγεία και να θεραπεύει τυχόν προβλήματα με το που ξεκινούν, είναι απαραίτητες.

Επιπλέον:

  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια εν αντιθέσει με μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.
  • «Κόψτε» ή τουλάχιστον ελαττώστε το κάπνισμα.
  • Αποφεύγετε το αλκοόλ.