«Για να κάνεις σπουδαία δουλειά πρέπει να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις»… Αυτά ήταν τα λόγια του Steve Jobs στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Stanford το 2005. Κι ενώ πράγματι η επιλογή μιας καριέρας που εναρμονίζεται με τις αξίες και τα «θέλω» μας είναι επιτακτικής ανάγκης για την δια βίου ικανοποίηση, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να μην μας δίνει την χαρά που όλοι ψάχνουμε.

Η έρευνα σε τρεις διαφορετικές χώρες με επικεφαλής τον Δρ. Paul Hanel του Τμήματος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Essex αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στους επαγγελματικούς τους στόχους ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι την επόμενη ημέρα.

Η χαρά βρίσκεται κάπου… στην μέση

Από την άλλη, όσοι εστίασαν στην ελευθερία δήλωσαν ότι αισθάνονταν 13% περισσότερη ευεξία, καταγράφοντας καλύτερη ποιότητα ύπνου αλλά και αυξημένη ικανοποίηση από την ζωή. Οι συμμετέχοντες που προσπάθησαν να χαλαρώσουν και να ασχοληθούν με τα χόμπι τους, αύξησαν το αίσθημα ευεξίας κατά 8% ενώ μείωσαν το στρες κατά 10%.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality, διερευνήθηκε για πρώτη φορά ο αντίκτυπος διαφορετικών αξιών στα επίπεδα της αντιληπτής ευτυχίας.

«Από τα ευρήματά μας διαπιστώσαμε ότι δεν αυξάνουμε την ευημερία μας όταν δίνουμε προτεραιότητα στα επιτεύγματα έναντι της διασκέδασης ή της αυτονομίας.

Τα πραγματικά οφέλη βρίσκονται στην ισορροπημένη ζωή, που μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο για να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας, εστιάζοντας ταυτόχρονα και σε ατομικούς στόχους, επαγγελματικούς και μη» αναφέρει ο Δρ. Paul Hanel.

«Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο επιτυχημένοι, καθώς θα είναι πιο χαλαροί, πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι» εξηγεί ο ίδιος.

Πώς μας επηρεάζουν τα επιτεύγματα;

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη συμπλήρωσαν ένα ημερολόγιο για εννέα ημέρες και κατέγραψαν πώς τους επηρέασε το να ακολουθούν διαφορετικές αξίες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες (Ινδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) συνέδεσαν την αξία της διασκέδασης και της «αυτοκατεύθυνσης» με αυξημένη ευτυχία. Οι αξίες που συνδέονταν με τα επιτεύγματα δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στο αίσθημα ευτυχίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το επίτευγμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ευτυχία όταν συνδέεται με την ικανοποίηση από την εργασία ή τον αριθμό των ημερών εργασίας.

«Οι άνθρωποι περνούν τις περισσότερες μέρες τους δουλεύοντας σκληρά για το καθημερινό τους εισόδημα, τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας σε αξίες που συνδέονται με τα επιτεύγματα, διαπιστώσαμε ότι βοηθάει να εκτιμάμε και να δίνουμε προτεραιότητα στην ελευθερία και άλλες αξίες, όπως η διασκέδαση και η αυτονομία, αρκεί να διατηρούμε την ισορροπία.

Στο μέλλον, θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τον τρόπο που μπορούμε να βρούμε αυτήν την ισορροπία στην καθημερινότητά μας» καταλήγουν οι ερευνητές.