Είναι σύνηθες να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια ή μετά από μια ασθένεια, ειδικά αν είχατε πυρετό ή καταπολεμάτε μια λοίμωξη.

Αλλά τώρα, πρόσφατη μελέτη στο Hypertention αποκαλύπτει ότι η αρτηριακή πίεση ορισμένων ανθρώπων, που έχουν αναρρώσει από COVID-19, μπορεί να παραμείνει υψηλή για μήνες.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι το 21% των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 11% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τη διάγνωσή τους.

Μάλιστα, όσοι κόλλησαν COVID-19 μετά από άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, παρουσίασαν ακόμη πιο αισθητή και επίμονη αύξηση.

Οι ερευνητές όρισαν ως «επίμονη» υψηλή αρτηριακή πίεση τις μετρήσεις άνω των 140/80 που συνεχίστηκαν για έξι μήνες μετά τη διάγνωση COVID-19 ή γρίπης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι ασθενείς άνω των 40 ετών,  με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο και χρόνια νεφρική νόσο καθώς και ασθενείς που χρειάστηκαν φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή ή ενδοφλέβιες θεραπείες για πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας κινδυνεύουν περισσότερο από υψηλή υπέρταση.

Παρά τα ευρήματα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, η κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών (η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το πόσο βαριά θα αρρώσταιναν αν κολλούσαν κορωνοϊό) ενδέχεται να μην είχε καταγραφεί στα ιατρικά τους αρχεία, ανάλογα με το πού εμβολιάστηκαν.

Είναι, επίσης, πιθανό κάποιοι από τους ασθενείς να είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν κολλήσουν τη νόσο, αλλά να μην είχε διαγνωστεί.

Πώς συνδέεται η υπέρταση με τη νόσο COVID-19;

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, «η υπέρταση μπορεί να αντιπροσωπεύει παράγοντα κινδύνου για ευαισθησία στη λοίμωξη SARS-CoV-2, πιο σοβαρή πορεία της COVID-19 και αυξημένους θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19».

Επιπλέον, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, παρόλο που η υπέρταση υπάρχει συχνά σε ασθενείς με COVID-19, αυτή η παθολογική κατάσταση δεν διαδραματίζει ανεξάρτητο ρόλο στη λοίμωξη SARS-Cov-2 και την εξέλιξη της COVID-19.

Αντίθετα, η υψηλότερη ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να συμβάλει σε μια πιο σοβαρή έκβαση της νόσου.

Στις αρχικές παρατηρήσεις, είχε φανεί ότι η υπέρταση αποτελούσε μία από τις πιο συχνές συν-νοσηρότητες των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 και σχετιζόταν με την αυξημένη ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης των ασθενών λόγω των σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών που παρουσίαζαν.

Μετά από μια δεύτερη και πιο προσεκτική ανάλυση των μελετών, προέκυψε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 ήταν η μεγάλη ηλικία, στην οποία είναι αναμενόμενο να υπάρχει αυξημένος και ο επιπολασμός της αρτηριακής υπέρτασης, ο οποίος κυμαίνεται από 50% έως και 80%.