Είτε μόλις αρχίσατε να ξαναμπαίνετε στο ρυθμό της άσκησης, είτε είστε νέοι στη γυμναστική, όλοι έχουμε πονέσει μετά από μια προπόνηση κάποια στιγμή.

Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Εξάλλου, οι μύες σας έχουν συνηθίσει στην αδράνεια και θα τους πάρει λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ακόμη κι αν είστε δραστήριοι, όταν ενσωματώνετε στη ρουτίνα σας κάτι που δεν έχει συνηθίσει το σώμα σας – όπως μια καινούργια κίνηση ή περισσότερο βάρος – μπορεί να πιαστείτε.

Το πιάσιμο, συνήθως, εκδηλώνεται την επόμενη ημέρα από την προπόνηση.

Μπορεί να διαρκέσει από 1-3 ημέρες, μερικές φορές περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της άσκησης ή το πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που γυμναστήκατε.

Όταν, όμως, ο πόνος είναι οξύς, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζει την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, τότε μάλλον μιλάμε για τραυματισμό.

Το πρήξιμο ή η φλεγμονή είναι, επίσης, σημάδι ενός τραυματισμένου μυός.

Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να σας κρατήσουν «εκτός» για μεγάλο διάστημα εάν είναι εκτεταμένοι ή εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη περιοχή της βλάβης και να σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση.

Πώς θα αποφύγετε τους τραυματισμούς

Ενώ το πιάσιμο μπορεί να εμφανιστεί στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε τους μύες μας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την ένταση του πόνου και τυχόν τραυματισμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ:

  • Αφιερώστε 5-10 λεπτά για να κάνετε προθέρμανση πριν την προπόνηση και διατάσεις μετά.
  • Ξεκινήσετε με ήπιους ρυθμούς και να αυξήσετε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
  • Συνδυάστε διαφορετικά είδη γυμναστικής και μην παραλείπετε την ξεκούραση.
  • Λάβετε υπόψη ότι η πολύ σκληρή ή η υπερβολικά συχνή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και να αποδυναμώσει τον οργανισμό σας.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αθλήματα που προκαλούν επαναλαμβανόμενη φθορά σε ορισμένα μέρη του σώματός σας – όπως το τζόκινγκ (γόνατα, αστράγαλοι και πόδια) ή το τένις (αγκώνες).
  • Ακούστε το σώμα σας. Αποφύγετε την άσκηση όταν είστε άρρωστοι ή αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Σταματήστε εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια προπόνηση.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι, καθώς ο οργανισμός σας χάνει περισσότερα υγρά όταν γυμνάζεστε, μέσω της εφίδρωσης.
  • Επενδύστε στον κατάλληλο εξοπλισμό, σε ρούχα και παπούτσια σχεδιασμένα για τον τύπο της άσκησης που κάνετε.
  • Μη θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας προκειμένου να ολοκληρώσετε επαναλήψεις ή σετ ή στην προσπάθειά σας να σηκώσετε πιο βαριά βάρη.
  • «Ρίξτε» ρυθμούς όταν η θερμοκρασία αυξηθεί αισθητά, γιατί η έντονη άσκηση στη ζέστη ή σε χώρους με υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση της θερμοκρασίας σας και αφυδάτωση.