Η αναπνοή έχει «δύναμη» και αυτό δεν αφορά μονάχα την προπόνησή μας. Ανάλογα με την ταχύτητα και τον τρόπο που εισπνέουμε και εκπνέουμε, μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, να ενισχύσουμε την ενέργειά μας, ακόμα και να σκεφτούμε πιο «καθαρά».

Ως προς το τρέξιμο, ποιος είναι άραγε ο σωστός τρόπος να αναπνέουμε; Είτε είστε αρχάριοι είτε θέλετε να εκπλήξετε τον εαυτό σας με ακόμα καλύτερες επιδόσεις, η γνώση αυτή είναι απαραίτητη για μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

Ο σωστός τρόπος να αναπνέετε ενώ τρέχετε

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Kinesiology and Sports Science” αποκάλυψε ότι η ρινική αναπνοή (η αναπνοή δηλαδή από τη μύτη) είναι πιο αποτελεσματική από τη στοματική κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Κι αυτό διότι μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χαλαροί και να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με την  “American Lung Association”, η αναπνοή ενώ τρέχετε θα πρέπει να είναι ρυθμική.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εισπνοών και  των εκπνοών σας θα πρέπει να είναι ανάλογος με τον αριθμό των βημάτων που κάνετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισπνεύσετε σε 3 βήματα και να εκπνεύσετε σε 2, διατηρώντας αυτό το σταθερό «τέμπο» κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Παλαιότερη μελέτη επεσήμανε ότι η ρυθμική αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και επομένως στην αύξηση της αντοχής.

Διαφραγματική αναπνοή για καλύτερα αποτελέσματα

Άλλο ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσετε βάση ως προς το θέμα αναπνοή είναι το πού φτάνει. Μπορεί δηλαδή να εισπνέετε και να εκπνέετε από το στήθος ή από την κοιλιά.

Στην πρώτη περίπτωση, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και μπορεί να αισθανθείτε πως πνίγεστε σαν να μην παίρνετε αρκετό αέρα. Αντίθετα στη δεύτερη, το σώμα σας θα είναι πιο χαλαρό και ίσως φτάσετε στη γραμμή τερματισμού πριν καν το καταλάβετε.

Για να εξασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή:

  • Ξαπλώστε ανάσκελα.
  • Αφήστε τους ώμους σας χαλαρούς.
  • Ακουμπήστε με τα χέρια σας το στομάχι.
  • Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και αισθανθείτε το στομάχι σας να διαστέλλεται.
  • Εκπνεύστε.

Ποια «παγίδα» πρέπει να αποφύγετε

Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται πολλά, δύσκολα να γίνουν πράξη, θυμηθείτε να ξεκινήσετε σταδιακά.

Στην αρχή δοκιμάστε να εστιάσετε στον τρόπο που αναπνέετε για να βρείτε το ρυθμό σας. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε. Η υπερβολική εστίαση στην αναπνοή ενώ τρέχετε μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας.

Μην πιεστείτε για να την κάνετε τέλεια γιατί τελικά μπορεί να «μπλοκάρετε». Οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολλές αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να γίνουν πράξη, αρκεί να προσπαθείτε κάθε φορά από λίγο.

Ιδανικά, κάνετε πάντα μια μικρή προετοιμασία παίρνοντας ρυθμικές, ρινικές, διαφραγματικές αναπνοές προτού ξεκινήσετε την άθληση. Το πιο πιθανό είναι πως ενώ τρέχετε, πόδια και αναπνοή θα συγχρονιστούν φυσικά χωρίς ιδιαίτερο κόπο.