Εάν έχετε την τάση να ξυπνάτε τα πρωινά και το πρόσωπο σας να είναι πρησμένο, τότε σίγουρα δεν νιώθετε ανανεωμένοι και έτοιμοι να αδράξετε την ημέρα.

Ευτυχώς τις περισσότερες φορές αυτό το ενοχλητικό πρήξιμο γύρω από τα μάτια ή στα μάγουλα, σχετίζεται με συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές, που είναι εύκολο να αλλάξετε και τελικά να δώσετε λύση στο πρόβλημά σας.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το πρησμένο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται; Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας καθοδηγήσουν ενώ θα βρείτε και χρήσιμες πρακτικές για να απαλλαγείτε άμεσα.

Καταναλώσατε μεγάλες ποσότητες αλατιού ή ζάχαρης το προηγούμενο βράδυ

Μήπως χθες βράδυ απολαύσετε μερικά κομμάτια πίτσας ή ένα μεγάλο επιδόρπιο; Οι υψηλές ποσότητες νατρίου και ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, κάτι που μπορεί να αποτελεί την αιτία για το πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου.

Quick fix

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό αλλά μπορείτε να ανακουφιστείτε από την κατακράτηση, αυξάνοντας την πρόσληψη του νερού. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού θα ενθαρρύνουν το σώμα σας να αποβάλλει τα υγρά που συγκρατεί και έτσι το πρήξιμο στο πρόσωπο θα υποχωρήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Κοιμηθήκατε πολύ

Οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου μπορεί να μην σας αναζωογονήσουν αλλά να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και τελικά να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στο πρόσωπο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κατάκλιση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των υγρών στο πρόσωπο ενώ η στάση στην οποία κοιμηθήκατε μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο ύπνος μπρούμυτα, για παράδειγμα, μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Quick fix

Το πρήξιμο του προσώπου λόγω παρατεταμένης κατάκλισης θα πρέπει να υποχωρήσει μόλις σηκωθείτε και αρχίσετε να κινείστε. Την επόμενη φορά που σκοπεύετε να κοιμηθείτε, πάρτε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να έχετε το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά, προτείνουν οι ειδικοί από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αλλάξετε θέσεις ύπνου. Πιθανότατα το πρόσωπό σας θα είναι λιγότερο πρησμένο εάν ξαπλώσετε ανάσκελα ή στο πλάι.

Πρησμένο πρόσωπο εξαιτίας δερματίτιδας

Μήπως δοκιμάσατε ένα νέο προϊόν ή φορέσατε ένα νέο κόσμημα χθες; Εάν ξυπνήσατε με πρησμένο πρόσωπο με ερυθρότητα, κνησμό ή ερεθισμό, το δέρμα σας μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση.

Τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων και τα νέα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των σεντονιών ή των μαξιλαριών μπορεί επίσης να «ευθύνονται».

Quick fix

Δροσερές κομπρέσες και καθαρισμός του προσώπου με ήπιο καθαριστικό μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρήξιμο και τον κνησμό. Μόλις βρείτε το «ένοχο» αλλεργιογόνο, προσπαθήστε να το αποφεύγετε.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, αναζητήστε ιατρική φροντίδα.

Μήπως είναι υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου και εμφανίζεται ότι η αναπνοή σας διακόπτεται ξαφνικά όσο κοιμάστε. Μπορεί εκτός του πρησμένου προσώπου, να προκαλέσει δυνατό ροχαλητό, κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πονοκεφάλους.

Quick fix

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Τα ήπια συμπτώματα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με απώλεια βάρους ή αλλαγή θέσεων ύπνου.