Παλαιότερα η απολέπιση μπορεί να ήταν απαγορευτική για τα άτομα με ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα, μιας και τα scrub που θα χρησιμοποιήσαμε στα πλαίσια της skincare ρουτίνας θα ήταν πολύ σκληρά.

Όμως, αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλά πιο ήπια απολεπιστικά που ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος.

Ενώ η απολέπιση δεν είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον καθαρισμό ή την ενυδάτωση του προσώπου, είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Πώς ωφελεί το ευαίσθητο δέρμα η απολέπιση;

Εξάλλου, απαλλάσσετε το πρόσωπό σας από το νεκρό δέρμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως η εξομάλυνση του τόνου της επιδερμίδας, η βελτίωση της υφής του, η απόφραξη των πόρων, η πρόληψη της ακμής καθώς και των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Επιπλέον τα προϊόντα περιποίησης μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα, το οποίο με τη σειρά του, σας βοηθά να εφαρμόσετε το μακιγιάζ σας πιο εύκολα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο λείο.

Και τα οφέλη δεν σταματούν στο πρόσωπό σας. Ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να επωφεληθεί από την απολέπιση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Ποιο είδος είναι καλύτερο;

Μπορείτε να βρείτε τα φυσικά scrub, τα οποία συνήθως περιέχουν απολεπιστικά φυτικής προέλευσης όπως σκόνη ρυζιού ή ζάχαρη.  Επιπλέον υπάρχουν και τα χημικά απολεπιστικά, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν τα γνωστά AHAs και BHAs.

Για να βρείτε το κατάλληλο είναι σημαντικό να δοκιμάσετε διαφορετικές συνθέσεις, μιας και μπορεί να είναι σκληρά για την ευαίσθητη επιδερμίδα, αφού συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Όποια μέθοδο απολέπισης κι αν χρησιμοποιείτε, είναι καλύτερο να την κάνετε ως μέρος της βραδινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Πώς θα την κάνετε

Ξεκινήστε με καθαρισμό ή διπλό καθαρισμό για ακόμα περισσότερα οφέλη. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο απολεπιστικό της επιλογής σας. Με απαλές, κυκλικές κινήσεις εφαρμόστε προσεκτικά το απολεπιστικό σας, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.

Αφού το ξεπλύνετε, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της ρουτίνας σας, εφαρμόζοντας προϊόντα, όπως τόνερ ή serum.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε;

Εάν έχετε ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα, αλλά θέλετε να δοκιμάσετε ένα απολεπιστικό, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά και σταδιακά, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Γενικά, τα απολεπιστικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά.