Περίπου 462 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Περισσότεροι από ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες πάσχουν από διαβήτη. Για τους άνω των 65, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περισσότερους από έναν στους τέσσερις.

Τα καλά νέα είναι ότι τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο της Κίνα, αναφέρουν ότι ένα ρόφημα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά ένα τέταρτο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia, τα άτομα που έπιναν ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι την ημέρα είχαν τουλάχιστον 28% χαμηλότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η χοληστερόλη, η κατανάλωση αλκοόλ, οι συνήθειες καπνίσματος, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η τακτική άσκηση, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη έως και κατά 53%.

Ειδικότερα, το μαύρο τσάι, φάνηκε ότι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη καθώς και να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές αποδίδουν τις θετικές επιδράσεις του σκούρου τσαγιού στη μοναδική διαδικασία παραγωγής του.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν και στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD 2023).

Παλαιότερη στατιστική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», επιβεβαιώνει ότι στις χώρες όπου η κατά κεφαλήν κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικά μικρότερη, σε σχέση με τις χώρες όπου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι χαμηλότερη.

Τι άλλα οφέλη έχει το μαύρο τσάι;

Το μαύρο τσάι έχει συνδεθεί και με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Μάλιστα, εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα έτειναν να ζουν περισσότερο, είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμική καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα συστατικά του μαύρου τσαγιού που του δίνουν όλα αυτά τα οφέλη είναι τα αντιοξειδωτικά του και πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες του.

Το μαύρο τσάι περιέχει ειδικές πολυφαινόλες που ονομάζονται θειαφλαβίνες και θειαρουμπιγίνες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας και στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.

Αν σκέφτεστε να εντάξετε το μαύρο τσάι στην καθημερινότητά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα πίνοντας πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Προσοχή στην καφεΐνη

Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως νευρικότητα, άγχος, αυπνία, ακόμα και χρόνιους πονοκεφάλους. Γι’ αυτό προσέξτε την καφεΐνη που προσλαμβάνετε από διάφορα ροφήματα, όπως ο καφές.

Κι ενώ μπορεί το μαύρο και το πράσινο τσάι να προέρχονται από φύλλα του ίδιου φυτού, ο χρόνος καλλιέργειας και ο βαθμός οξείδωσης των φύλλων διαφέρει.

Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού οξειδώνονται, ενώ του πράσινου όχι. Αυτό δίνει στο μαύρο τσάι το χαρακτηριστικό χρώμα και γεύση και αυξάνει τον βαθμό εκχύλισης της καφεΐνης.

Δηλαδή, το πράσινο τσάι περιέχει περίπου 20-45 mg, αλλά ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού περιέχει περίπου 37 mg καφεΐνης – και μπορεί να εκχυλιστούν μέχρι και 90 mg.

Όσον αφορά την ετοιμασία, όταν το μαύρο τσάι μένει για 1 λεπτό στο νερό εκχυλίζονται περίπου 40mg καφεΐνης και αν μείνει για 3 λεπτά η ποσότητα ανεβαίνει στα 59 mg.