Η έκθεση στο ηλιακό φως σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ακόμα και να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Στην έρευνα, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο μεταβολισμός και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται άμεσα με το φυσικό «ρολόι» του σώματός μας και ότι η αυξανόμενη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει και τα δύο.

Πώς το φως του ήλιου ενισχύει την υγεία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κακός συγχρονισμός του κιρκάδιου ρυθμού, που είναι κάτι σαν το ρολόι του οργανισμού μας, με τις έντονες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, συνδέεται με αυξημένη συχνότητα μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγούν, το φυσικό φως της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση αυτού του ρολογιού. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπό συνεχή τεχνητό φωτισμό.

Κατόπιν μεταβολικών τεστ σε μια μικρή ομάδα ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που εκτέθηκαν σε φυσικό και τεχνητό φως συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα γονίδια που βοηθούν στον έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού ήταν πιο ενεργά όταν τα άτομα ήταν εκτεθειμένα στο φυσικό φως παρά στο τεχνητό.

Αποκάλυψαν επίσης πως η έκθεση στο ηλιακό φως είναι ευεργετική για το μεταβολισμό και θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία, αλλά ακόμα και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο το τεχνητό φως επηρεάζει το μεταβολισμό και πόσο χρόνο χρειάζεται να περάσει κανείς σε εξωτερικό περιβάλλον υπό το φως του ήλιου έτσι ώστε να αποκομίσει τα οφέλη.

Οι ερευνητές κλείνοντας τόνισαν την σημασία του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) έτσι ώστε το εσωτερικό μας ρολόι να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να υποστηρίζει την καλή συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Η σπουδαιότητα της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D που παίρνουμε, μεταξύ άλλων πηγών, από την έκθεση στο φυσικό φως μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πόσο καλά το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι απαραίτητη για την εισχώρηση της γλυκόζης στα κύτταρα του οργανισμού μας έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια.

Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, η έρευνα έχει δείξει ότι το σώμα είναι λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη D είναι επίσης πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και πιο αργή επούλωση τραυμάτων, η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας όσων έχουν ήδη διαβήτη.