Η πρωτεΐνη είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Την χρειαζόμαστε για ζωτικές διεργασίες όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού, η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, η μυϊκή ανάπτυξη και η σύνθεση ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Σκεφτείτε το σώμα σας σαν μια κατασκευή που διαρκώς εξελίσσεται. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να λειτουργεί διαρκώς ο οργανισμός. Τη χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις ορμόνες, τα ένζυμα, τα μαλλιά, το δέρμα, τους μυς και άλλους ιστούς.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, ενώ άλλοι μπορεί να υπερβάλλουν στην προσπάθειά τους να χτίσουν μυς και να γίνουν πιο δυνατοί.

Η κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία ή το πόσο γυμνάζεστε.

Αν υποψιάζεστε ότι η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετή ή ότι περιλαμβάνει παραπάνω, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον προσωπικό σας γιατρό ή διατροφολόγο.

Έλλειψη πρωτεΐνης

Mερικές από τις χαρακτηριστικότερες ενδείξεις ότι χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη στην καθημερινή σας διατροφή, περιλαμβάνουν:

Αυξημένη όρεξη: Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την όρεξη και ενδεχομένως να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και θερμιδών.

Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων: Η έλλειψη πρωτεΐνης θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων: Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η πρωτεΐνη είναι σημαντικά για την οικοδόμηση γερών οστών. Τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα.

Ηπατική νόσος: Μια σοβαρή επιπλοκή της έλλειψης πρωτεΐνης είναι τα προβλήματα με το συκώτι, που προκύπτουν όταν συσσωρευτεί εκεί το λίπος.

Απώλεια μυϊκής μάζας: Όταν δεν παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα παίρνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται από τους σκελετικούς μύες για να διατηρήσει τους σημαντικότερους ιστούς του και τις σωματικές λειτουργίες.

Έτσι, το σώμα χάνει τη μυϊκή του μάζα.

Προβλήματα με τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια: Από την έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στα νύχια και τελικά να γίνουν πιο εύθραυστα.

Παράλληλα, τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά, να αρχίσουν να αραιώνουν και να χάσουν ακόμη και την λάμψη τους. Μπορεί, ακόμη, να παρατηρήσετε χαλάρωση και η πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Οίδημα: Ο ιατρικός όρος για τη συσσώρευση υγρών στο σώμα είναι οίδημα. Η χρόνια έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών, η οποία ξεκινά από τα πόδια και μπορεί να επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, με την πάροδο του χρόνου.

Υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών

Ενώ κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει:

  • Αφυδάτωση
  • Πεπτικές ενοχλήσεις
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Δυσπεψία
  • Ευερεθιστότητα
  • Ναυτία

Επιπλέον, τα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.