Πόσο καιρό πρέπει να κάνουμε γυμναστική έτσι ώστε να δούμε σημαντικές αλλαγές στην διάθεσή μας; Θα μπορούσε η ανεβασμένη μας ψυχολογία να μας ακολουθεί όλη μέρα και μετά το πέρας της προπόνησης; Υπάρχουν ασκήσεις που υπερέχουν από άλλες όσον αφορά το πώς νιώθουμε μετά;

Αν ποτέ σας έχουν απασχολήσει αυτά τα ερωτήματα, ώρα να ξεδιαλύνουμε τις όποιες σχετικές απορίες και να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους  η βέλτιστη φυσική κατάσταση μπορεί να συμβαδίσει με τη βέλτιστη ψυχική υγεία.

Η σύνδεση μεταξύ γυμναστικής και καλής διάθεσης

Καταρχάς, δεν είναι μυστικό πως έτσι κι αλλιώς η γυμναστική ανεβάζει τη διάθεση.

Σε παλαιότερη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Brain Sciences», οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο απαραίτητη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, όσο και τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα.

Πιο αναλυτικά, η άσκηση σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, γνωστή και ως «η ορμόνη της ευτυχίας».

Εκτός από την ενίσχυση ορισμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ορισμένες μορφές άσκησης χαμηλής έντασης (γιόγκα, περπάτημα κ.λπ.) μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Επιπλέον, όταν γυμναζόμαστε, αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία ενώ παράλληλα μεγαλώνει και το αίσθημα αυτοεκτίμησης.

Όλα τα παραπάνω επομένως, δημιουργούν μια σχεδόν στιγμιαία τόνωση της διάθεσης μετά την άσκηση.

Πόση άσκηση χρειάζεται για να αλλάξει η κακή μου διάθεση;

Δεδομένου ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είναι δύσκολο να δοθεί μια καθολική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πιθανόν, πάνω από μισή ώρα την ημέρα θα ήταν μια καλή αρχή.

Γενικά, μια μέτριας έντασης προπόνηση που διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά μπορεί να αυξήσει τις ενδορφίνες, τις αλυσίδες πρωτεϊνών του οργανισμού μας που παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μια δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη.

Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν ένα αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν τη γήρανση.

4 tips για να αποκομίσετε στο μέγιστο τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία

#1 Επιλέξτε προπονήσεις που δίνουν προτεραιότητα στις εκρήξεις ενέργειας

Για πιο ανεβασμένη διάθεση, επιλέξτε να εντάξετε στην προπόνησή σας ασκήσεις μέτριας έντασης, από χαλαρό τζόκινγκ, μια βόλτα με το ποδήλατο μέχρι μαθήματα χορού.

Η εναλλασσόμενη άσκηση υψηλής έντασης με σύντομο χρόνο ανάπαυσης ή άσκηση υψηλότερης έντασης (HIIT) είναι επίσης μια καλή επιλογή για ένα επιπλέον boost στη διάθεση.

#2 Ασκηθείτε με άλλα άτομα

Η άσκηση με φίλους ή σε ένα ομαδικό περιβάλλον είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της διάθεσης. Η κοινωνική σύνδεση προσφέρει μεγαλύτερο κίνητρο, γεγονός που μας βοηθά να πετύχουμε πιο εύκολα τους στόχους μας και φυσικά μας ανεβάζει ψυχολογικά.

#3 Δυναμώστε την ένταση…

Η μουσική από μόνη της ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Φανταστείτε πόσο μας ωφελεί σε συνδυασμό με την άσκηση.

Επιλέξτε λοιπόν την αγαπημένη σας playlist για απόλυτη ενέργεια.

#4 Αφιερώστε χρόνο για πιο χαλαρές και πιο συνειδητές προπονήσεις

Οι ασκήσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η διάθεσή μας σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναι η γιόγκα, το τάι τσι, ακόμη και ο διαλογισμός.

Μέσω τέτοιων ασκήσεων, το σώμα ηρεμεί και ο νους «καθαρίζει» ενώ παράλληλα μειώνεται, όπως είπαμε, η κορτιζόλη στο σώμα με αποτέλεσμα λιγότερο άγχος και περισσότερη χαρά.