Το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και τα επίπεδά του μπορεί να αυξάνονται ανά διαστήματα. Όταν οι υποχρεώσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές, πληθαίνουν και σας γεμίζουν άγχος, υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να καταφέρετε να το διαχειριστείτε.

Η πρόληψη και η διαχείριση του στρες μακροχρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη. Οι επιλογές που θα σας χαλαρώσουν και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, περιλαμβάνουν:

Άσκηση VS στρες

Δεν χρειάζεται να προπονείστε ιδιαίτερα έντονα ή πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Ένα δεκάλεπτο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει ή εάν έχετε όρεξη για περισσότερο, στοχεύστε σε μια προπόνηση 45 λεπτών που να συνδυάζει ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Και τα δύο μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα ενώ εάν ασκήστε τακτικά – τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα – είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε άγχος εξαρχής, αφού η γυμναστική προάγει την καλή μας διάθεση.

Η δύναμη του έξω… μέσα

Ακόμη και ένα φυτό στους χώρους σας ή απλές εικόνες της φύσης, μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο άγχος, θυμό ή ανησυχία. Ωστόσο, είναι ακόμα καλύτερο να αφιερώσετε μερικά λεπτά για μια σύντομη βόλτα σε χώρους πράσινου, όπως το πάρκο της γειτονιάς σας, για να δείτε την διάθεσή σας να «ανεβαίνει».

Μπορεί επίσης να μειωθεί η αρτηριακή σας πίεση, ο καρδιακός σας ρυθμός, η ένταση των μυών και οι ορμόνες του στρες, που έχουν την τάση να αυξάνονται όταν είστε ανήσυχοι. Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε την κηπουρική, δραστηριότητα που ενισχύει την απελευθέρωση των ενδορφινών, των feel-good ορμονών, που είναι υπεύθυνες για την καλή μας διάθεση.

Διαλογισμός ή yoga;

Η πρακτική του διαλογισμού σας βοηθά να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να κρατήσετε το μυαλό σας απαλλαγμένο από σκέψεις που αφορούν το μέλλον ή το παρελθόν. Προσπαθήστε να μείνετε στο τώρα και όταν μια ανησυχία «τρυπώνει» κρυφά, προσπαθείτε να την απορρίψετε γρήγορα και να επανέλθετε στην αναπνοή σας.

Η yoga πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού. Καθώς εκτελείτε διάφορες στάσεις της, μπορείτε να ενδυναμώσετε ή να τεντώσετε διάφορους μυς όσο παίρνετε βαθιές, ήρεμες ανάσες. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό αλλά και την αρτηριακή σας πίεση, μειώνοντας αισθητά την ανησυχία.

Μην ξεχνάτε τον ύπνο

Ο ποιοτικός ύπνος φροντίζει τον εγκέφαλό σας, ενισχύει την καλή σας διάθεση αλλά και την συγκέντρωσή σας ενώ είναι και λιγότερο πιθανό να αγχώνεστε εάν κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Για να κοιμάστε καλύτερα, δοκιμάστε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα αλλά και να ξυπνάτε την ίδια ώρα.

Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο και αφήστε εκτός συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως, όπως το κινητό ή το tablet, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.