Καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε πιο επιρρεπείς στο σπλαχνικό λίπος, το είδος που συσσωρεύεται βαθιά στην κοιλιά μας. Είναι επίσης γνωστό ότι χάνουμε πολύτιμη μυϊκή μάζα. Αυτές οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σχετίζονται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή χαμηλών θερμίδων σε συνδυασμό με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να μετριάζει αυτές τις επιπτώσεις.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι μεγαλύτεροι ενήλικες και ηλικιωμένοι, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με μεταβολικό σύνδρομο, έχασαν το σπλαχνικό λίπος και εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό του συνολικού λίπους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Είχαν επίσης καθυστερημένη απώλεια μυϊκής μάζας.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus), η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με στόχο να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμμετέχοντες στην μελέτη είναι μεγαλύτεροι ενήλικες και ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που κατηγοριοποιούνται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν επίσης μεταβολικό σύνδρομο, έναν συνδυασμό συμπτωμάτων όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια αίματος, χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η παρούσα έκθεση εστιάζει σε μια υποομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη που περιλαμβάνει 1.521 άτομα, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες.

Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε μια μεσογειακή δίαιτα μειωμένης ενέργειας, η οποία περιόρισε την πρόσληψη θερμίδων κατά 30%. Αύξησαν επίσης τη σωματική τους δραστηριότητα. Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε επίσης την μεσογειακή διατροφή αλλά χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα και χωρίς να αυξήσουν το επίπεδο δραστηριότητάς τους.

Light… μεσογειακή διατροφή για καλύτερη υγεία

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν «κλινικά σημαντικές» αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σε συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερες θερμίδες και έγιναν πιο δραστήριοι.

Ήταν πιο πιθανό να δουν βελτιώσεις 5% ή περισσότερο στη συνολική λιπώδη μάζα, τη συνολική άλιπη μάζα και τη μάζα του σπλαχνικού λίπους κατά την παρακολούθηση, ειδικά στο ορόσημο του ενός έτους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μεσογειακή δίαιτα μειωμένης ενέργειας σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να αναιρεί ορισμένες από τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος που παρατηρούνται με τη γήρανση.

Πώς θα την ακολουθήσετε

Για να ακολουθήσετε την light εκδοχή της, αρκεί να υιοθετήσετε την μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας όμως λιγότερες θερμίδες. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας, καταναλώνοντας με μέτρο θερμιδικές τροφές όπως το ελαιόλαδο και περιορίζοντας την πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης.

Στοχεύστε σε ισορροπημένα πιάτα, που να περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, προτείνουν οι ερευνητές. Επιπλέον προσπαθήστε να επιλέγετε φρέσκες τροφές, μειώνοντας τις επεξεργασμένες.

Για παράδειγμα, επιλέξτε ολόκληρα φρούτα πιο συχνά από χυμούς φρούτων και δημητριακά ολικής αλέσεως πιο συχνά από επεξεργασμένα δημητριακά.