Η γνώση είναι δύναμη κι όμως ορισμένες φορές προτιμούμε την άγνοια. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα από την American Psychological Association, σύμφωνα με την οποία, το 40% των ανθρώπων επιλέγουν την άγνοια όταν τους δοθεί η επιλογή να μάθουν πώς οι πράξεις τους θα επηρεάσουν κάποιον άλλο, συχνά για να έχουν μια δικαιολογία για να ενεργήσουν εγωιστικά.

««Τα παραδείγματα τέτοιας εσκεμμένης άγνοιας είναι άφθονα στην καθημερινή ζωή, όπως όταν οι καταναλωτές αγνοούν πληροφορίες σχετικά με την προβληματική προέλευση των προϊόντων που αγοράζουν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Linh Vu, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

«Θέλαμε να μάθουμε πόσο διαδεδομένη και επιβλαβής είναι η εσκεμμένη άγνοια, καθώς και γιατί οι άνθρωποι την επιλέγουν».

Τι έδειξε η έρευνα για την εσκεμμένη άγνοια;

Η Δρ. Linh Vu και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 22 μελετών με συνολικά 6.531 συμμετέχοντες.

Όλες οι μελέτες διεξήχθησαν σε ερευνητικά εργαστήρια ή διαδικτυακά και οι περισσότερες ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο στο οποίο ορισμένοι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις συνέπειες των πράξεών τους, ενώ άλλοι μπορούσαν να επιλέξουν αν θα μάθουν τις συνέπειες τους ή όχι.

Σε ένα παράδειγμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ της λήψης μιας μικρότερης ανταμοιβής ($5) ή μιας μεγαλύτερης ανταμοιβής ($6). Εάν επέλεγαν 5 $, τότε ένας ανώνυμος συνομήλικος (ή φιλανθρωπικός οργανισμός) θα λάμβανε επίσης 5 $.

Ωστόσο, εάν επέλεγαν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή $6, ο άλλος παραλήπτης θα λάμβανε μόνο $1. Σε ένα σύνολο συμμετεχόντων προσφέρθηκε η επιλογή να μάθουν τις συνέπειες της επιλογής τους, ενώ μια άλλη ομάδα ενημερώθηκε απευθείας για τις συνέπειες.

Το ζήτημα του αλτρουισμού

Σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τους δόθηκε μια επιλογή, το 40% των ανθρώπων επέλεξαν να μην μάθουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Αυτή η εσκεμμένη άγνοια συσχετίστηκε με λιγότερο αλτρουισμό: οι άνθρωποι ήταν 15,6% πιο πιθανό να είναι γενναιόδωροι με κάποιον άλλον όταν τους είπαν τις συνέπειες της επιλογής τους σε σύγκριση με όταν τους επέτρεπαν να μην γνωρίζουν.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η εσκεμμένη άγνοια πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται αλτρουιστικά επειδή θέλουν να διατηρήσουν μια θετική εικόνα του εαυτού τους ως αλτρουιστικό άτομο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εσκεμμένη άγνοια μπορεί να τους επιτρέψει να διατηρήσουν αυτή την εικόνα του εαυτού τους χωρίς να χρειάζεται να ενεργούν με αλτρουιστικό τρόπο.

Η μετα-ανάλυση φάνηκε να υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ. Shaul Shalvi, καθηγητή συμπεριφορικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Αυτό διότι τα άτομα που επέλεξαν να μάθουν τις συνέπειες της δράσης τους ήταν 7% πιθανότερο να είναι γενναιόδωροι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν πληροφορίες κατόπιν επιλογής. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αληθινά αλτρουιστές άνθρωποι επιλέγουν να μάθουν τις συνέπειες των πράξεών τους, καταλήγει ο ίδιος.