Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί ή πόσο σταθερή μπορεί να είναι η σχέση σας, το στρες συχνά βρίσκει τρόπο να «τρυπώσει» στη ζωή σας και μοιραία στην σχέση σας.

Ακόμη κι αν αυτό που σας προκαλεί άγχος δεν έχει να κάνει με το σύντροφό σας, όπως η πίεση στην εργασία ή οι οικονομικές ανησυχίες, μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία, να οδηγήσει σε αυξημένες συγκρούσεις, μειωμένη ικανοποίηση, έλλειψη οικειότητας και τελικά, σε συναισθηματική αποσύνδεση.

Επιπλέον, όταν ο καθένας ασχολείται με τις δικές του ανησυχίες και προβληματισμούς, μεγαλώνει η συναισθηματική απόσταση και εντείνεται το αίσθημα της παραμέλησης.

Εκτός από τη σχέση, το χρόνιο άγχος επιβαρύνει και τη σωματική υγεία του ζευγαριού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς θα προλάβετε αυτές τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις;

Η εξάσκηση της αργής, βαθιάς αναπνοής μπορεί να σας χαλαρώσει, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να βοηθήσει το παρασυμπαθητικό σας σύστημα να επιτρέψει σε κατάσταση ηρεμίας μετά από ένα αγχωτικό γεγονός – μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Αλλά γιατί να κρατήσετε όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη για τον εαυτό σας, ενώ μπορείτε να τα μοιραστείτε με το έτερόν σας ήμισυ;

Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας άνθρωπος είναι πιο πιθανό να κάνει υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής του όταν το κάνει και ο σύντροφός του.

Και σύμφωνα με μελέτες, οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, όπως η σκόπιμη επιβράδυνση της αναπνοής, έχουν θετική επίδραση στην ικανότητα ενός ατόμου να αποδέχεται τα ελαττώματα του συντρόφου του και να κατανοεί την οπτική του.

Η ενσυνειδητότητα προάγει, επίσης, την ενσυναίσθηση, τη συναισθηματική ρύθμιση, την ανταπόκριση και την υποστήριξη – τα εφόδια που χρειάζεται μια σχέση για να ευδοκιμήσει.

Η άσκηση αναπνοής που θα βελτιώσει τη σχέση σας

Σχεδόν κάθε άσκηση αναπνοής μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί και για ζευγάρια. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η μέθοδος 4-7-8:

  • Καθίστε είτε σταυροπόδι είτε με λυγισμένα γόνατα με τις πλάτες σας να ακουμπούν.
  • Εισπνεύστε από τη μύτη σας ενώ ο σύντροφός σας μετράει δυνατά ως το 4 και ακολουθήστε το ρυθμό του.
  • Κρατήστε την αναπνοή σας ενώ μετράει μέχρι το 7.
  • Εκπνεύστε από το στόμα σας, κάνοντας έναν ήχο ενώ μετράει μέχρι το 8.
  • Αλλάξτε ρόλους και επαναλάβετε.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσπαθήστε να ακούτε την ανάσα του συντρόφου σας, εστιάστε στην αίσθηση της πλάτης του πάνω στη δική σας.

Αν θέλετε να ενισχύσετε περαιτέρω την σύνδεσή σας, μπορείτε να την κάνετε ταυτόχρονα, κρατώντας το χέρι του συντρόφου σας.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν τα ζευγάρια κρατιούνται από το χέρι, τα εγκεφαλικά κύματα, οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους συγχρονίζονται.

Μπόνους: Η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που προωθεί το δέσιμο και την εμπιστοσύνη.