Εκτός από τo ότι είναι ενοχλητικά, τα συμπτώματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς με long Covid είναι και επίμονα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine, η εξουθένωση μπορεί να ταλαιπωρεί ορισμένους ασθενείς έως και 20 μήνες μετά.

Αυτή η παρατεταμένη σωματική εξασθένηση παρατηρείται κυρίως σε άτομα με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), ως αποτέλεσμα του συνδρόμου post COVID-19 (PCS).

Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME), η οποία είναι γνωστή και ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), αποτελεί μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια σωματική και ψυχική εξάντληση.

Ως σύνδρομο post COVID-19 (PCS) ορίζονται μια σειρά από συμπτώματα που διαρκούν για περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αρχική νόσηση, εφόσον έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές αιτίες για την εμφάνισή τους.

Τα συνήθη συμπτώματα του PCS περιλαμβάνουν δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα συγκέντρωσης και ακραία κόπωση που δεν βελτιώνονται με την ανάπαυση και την ανάρρωση – και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία.

Πολλοί ασθενείς με PCS δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ακόμη και η ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως συστηματική νόσος κόπωσης και έλλειψης υπομονής (SEID) και είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι ερευνητές από το Charité – Universitätsmedizin Berlin και το Κέντρο Max Delbrück παρατήρησαν ότι μόνο οι μισοί από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη (εκείνοι που δεν πληρούσαν όλα τα διαγνωστικά κριτήρια ME/CFS) είχαν ηπιότερα συμπτώματα και παρουσίασαν σταδιακή βελτίωση.

Νωρίτερα φέτος, επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Microbiology έδειξε ότι τουλάχιστον 65 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με long COVID.

Η American Myalgic Encephalomyelitis and Chronic Fatigue Syndrome Society εκτιμά ότι, παγκοσμίως, μπορεί να υπάρχουν 17 – 24 εκατομμύρια άνθρωποι με ME/CFS.

Όταν η κόπωση γίνεται ασθένεια

Το βασικό χαρακτηριστικό της ME/CFS είναι η κόπωση που επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο και δεν οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία (π.χ. υποθυρεοειδισμός, διαβήτης, σιδηροπενική αναιμία, καρδιολογικά προβλήματα).

Επιπλέον, είναι πιθανό να νιώθετε ανεξήγητους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (χωρίς να υπάρχει όμως κάποια ρευματολογική ασθένεια), πονοκεφάλους, να εμφανίζετε δυσκολία στη συγκέντρωση και τη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών, να έχετε προβλήματα μνήμης και ύπνου, πεσμένη διάθεση καθώς και συμπτώματα κρυολογήματος (π.χ. χαμηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, ερεθισμένος λαιμός).

Χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται πολύ μετά ακόμα και από την παραμικρή πνευματική ή σωματική δραστηριότητα.

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί η κούρασή σας μπορεί να οφείλεται στη ME/CFS ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει άλλες αιτίες που μπορεί να την προκαλούν και να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τυχόν πόνους.