Το ντους το πρωί για κάποιους είναι αναζωογονητικό αφού νιώθουν πως τους «ξυπνά» και τους χαρίζει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα, συν ότι κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λαμπερή. Από την άλλη, άλλοι προτιμούν να τελειώνουν τη μέρα τους με ένα χαλαρωτικό ζεστό ντους που τους βοηθά να κοιμούνται καλύτερα.

Ποιοι έχουν δίκιο; Υπάρχει κάποια ιδανική στιγμή για μπάνιο ή είναι καθαρά θέμα γούστου;

Τα οφέλη του πρωινού ντους

Στο πρωινό μας ντους έχουμε το χρόνο να ανασυγκροτηθούμε αλλά και να χαλαρώσουμε πριν ξεκινήσουμε με τις υποχρεώσεις και την πίεση της ημέρας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα διατηρώντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες, σε χαμηλά επίπεδα.

Η επιδερμίδα μας φαίνεται επίσης πιο φρέσκια αφού πλυθούμε το πρωί. Τα κύτταρα του δέρματος, έχοντας χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, διεγείρονται από ένα πρωινό ντους και αυτό είναι σημαντικό ειδικά για μεικτές, λιπαρές επιδερμίδες ή εκείνες που έχουν τάση ακμής.

Θα πρέπει να προσέχουμε όμως τη θερμοκρασία του νερού. Ενώ ένα πρωινό ντους με χλιαρό νερό μπορεί να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται πιο υγιές, ένα πολύ ζεστό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά για τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες.

Τα οφέλη του βραδινού ντους

Παρά τα οφέλη της πρωινής μας χαλάρωσης στο μπάνιο, τα πρωινά ντους μπορούν να παραληφθούν. Τα βραδινά από την άλλη, όχι…

Ο πρώτος λόγος που είναι απαραίτητα είναι πως το δέρμα μας απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία της ημέρας. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας από τους ρύπους στους οποίους εκτίθεται όλη μέρα πριν ξαπλώσουμε.

Επιπλέον, το ντους πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά του. Και όσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε, τόσο πιο όμορφα δείχνουν τα μαλλιά και το δέρμα μας και τόσο πιο υγιείς συνολικά είμαστε.

Γι’ αυτό και το βραδινό ντους πρέπει να αποτελεί κομμάτι της ρουτίνας του ύπνου μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε καθαροί και είναι η προσωπική μας στιγμή στο τέλος της ημέρας για χαλάρωση, μακριά από κινητό, mail, απαιτήσεις, στρες…

Και σε αυτήν την περίπτωση, το χλιαρό νερό είναι η ιδανική επιλογή αφού χαλαρώνει το σώμα χωρίς να το θέτει σε κινδύνους.

Κι αν πλένομαι δυο φορές τη μέρα;

Αν θέλετε να κάνετε ντους αφού σηκωθείτε, φυσικά κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά, θα πρέπει να κάνετε και το βράδυ; Δύο δηλαδή φορές την ημέρα;

Η απάντηση είναι όχι απαραίτητα. Τα δύο ντους μέσα στη μέρα θα μπορούσαν να στεγνώσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν τυχόν προβλήματα.

Επομένως, για καλύτερο ύπνο, πιο νεανική και όμορφη επιδερμίδα και καλύτερη συνολικά υγεία, ίσως θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτείτε και να περιοριστείτε μόνο στα ντους το βραδάκι…

*Extra tip

Ύστερα από μια κουραστική μέρα, γεμίστε τη μπανιέρα με νερό, προμηθευτείτε τα απαραίτητα χαλαρωτικά αιθέρια έλαια και «καθαρίστε» σώμα και νου. Το να πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα προτού ξαπλώσετε, μπορεί επίσης να σας ηρεμήσει.

Γενικά, αντί να πέσετε κατευθείαν στο κρεβάτι, επιτρέψτε στον οργανισμό σας να «απενεργοποιηθεί» τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούσετε μουσική, να κάνετε διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο σας «γεμίζει», σας χαλαρώνει και σας ευχαριστεί.