Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι «ίδιοι» έχουμε ακούσει κατά καιρούς. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «Montefiore» στη Νέα Υόρκη, η επιλογή του ρυζιού αντί για πατάτες ως συνοδευτικό στην διατροφή μας θα μπορούσε να μας στερήσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε ακριβώς ποια είναι αυτά.

Τα ευρήματα της μελέτης

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Nutrition», οι ερευνητές συνέκριναν την ποσότητα καλίου, βιταμινών Β6 και C καθώς και φυτικών ινών σε μια μεσαίου μεγέθους πατάτα με την ποσότητα των αντίστοιχων θρεπτικών συστατικών σε λίγο λευκό ρύζι και μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

Στη συνέχεια υπολόγισαν τη διαφορά στα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των τριών υδατανθράκων σε δύο τυπικά αμερικανικά γεύματα και την υπολόγισαν σε ημερήσιο επίπεδο.

Μέσω της λεπτομερούς σύγκρισης των θρεπτικών συστατικών σε τυπικά αμερικανικά γεύματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση μερίδων ψωμιού και ρυζιού με πατάτες σε δύο γεύματα της ημέρας θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό μας κατά 21%, βιταμίνης C κατά 11% και φυτικών ινών κατά 10%.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι μια μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλίου, ενώ το ψωμί ολικής αλέσεως μόλις το 3%.

Γιατί η πατάτα «κερδίζει»

Οι πατάτες είναι, σύμφωνα με την μελέτη, πιο πυκνές σε θρεπτικά συστατικά από το ψωμί και το λευκό ρύζι.

Το κάλιο που περιέχουν είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, που συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων των κυτταρικών υγρών. Εμπλέκεται επίσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνοντας ασθένειες και προστατεύοντας τα κύτταρά μας από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από το οξειδωτικό στρες.

Οι φυτικές ίνες τέλος, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, στα ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού.

Οι ερευνητές προτείνουν ωστόσο να μην τρώμε αποκλειστικά λευκές πατάτες αλλά να να επιλέγουμε διαφορετικά αμυλούχα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες.

Για μέγιστα οφέλη

Το πώς μαγειρεύουμε τις πατάτες έχει σημασία. Το γεγονός ότι οι πατάτες είναι μια μεγάλη πηγή ανθεκτικού αμύλου δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτουμε τηγανητές πατάτες σε κάθε μας γεύμα.

Έρευνες δείχνουν ότι το ψήσιμο και όχι το βράσιμο ή το τηγάνισμα έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο.

Η διαδικασία ψύξης είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη μεγιστοποίηση του ανθεκτικού αμύλου στις πατάτες.

Για να λάβετε όλα τα οφέλη, είναι καλύτερο να μαγειρέψετε τις πατάτες και στη συνέχεια να τις αφήσετε να κρυώσουν για λίγες ώρες στο ψυγείο πριν τις φάτε.

Η διαδικασία ψύξης μετατρέπει τους εύπεπτους υδατάνθρακες σε ανθεκτικό άμυλο και αυξάνει τη συνολική ποσότητα αμύλου.