Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί, αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου που ενισχύει την υγεία των οστών και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση, δεν είναι τα μόνα που πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας για να λάβουμε αυτό το απαραίτητο μέταλλο.

Φαίνεται πως τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το βούτυρο αμυγδάλου, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ας μάθουμε περισσότερα για αυτό το θρεπτικό, κρεμώδες άλειμμα που αξίζει να έχει μια θέση στο τραπέζι μας.

Πώς το αμυγδαλοβούτυρο ωφελεί τα οστά

Το βούτυρο αμυγδάλου:

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο

Τα δύο αυτά συστατικά προσφέρουν δύναμη και σταθερότητα στα οστά, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι «χτισμένο» το σώμα μας.

Θα λάβετε περίπου 110 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου από δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου ενώ η ίδια μερίδα περιέχει περίπου 163 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Περιέχει Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο σε περισσότερες από 300 σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιταμίνης D, την οποία χρειαζόμαστε για να απορροφήσουμε το ασβέστιο.

Σύμφωνα με μελέτες, οι χαμηλότερες τιμές μαγνησίου συνδέονται με οστεοπόρωση, επομένως είναι φανερό το πόσο σημαντική είναι η πρόσληψή του.

Δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου θα σας προσφέρουν 89 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, ένα μέταλλο που πολλοί άνθρωποι «παλεύουν» να αυξήσουν.

Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες

Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τους μυς, αλλά τα οστά μας τη χρειάζονται επίσης. Το σώμα τη χρησιμοποιεί για να «χτίσει» τα θεμέλια των οστικών δομών, πάνω στα οποία «αναπτύσσονται» το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Επιπλέον, πιο δυνατοί μυς σημαίνει πιο γερά οστά.

Με περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης  ανά δύο κουταλιές της σούπας, το βούτυρο αμυγδάλου είναι ένα εξαιρετικό σνακ μετά την προπόνηση, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Πόσο βούτυρο αμυγδάλου είναι καλό να τρώμε

Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι «πυκνά» τρόφιμα, πλούσια σε θερμίδες και η υπερβολική κατανάλωσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Περιοριστείτε σε 2 κουταλιές της σούπας για να αποκομίσετε τα οφέλη, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σνακ ξηρών καρπών:

  • Απλώνοντάς το σε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Προσθέτοντας μια κουταλιά σε ένα smoothie μετά την προπόνηση.
  • Με κομματάκια μήλου ή μπανάνας.
  • Ανακατεμένο με πλιγούρι βρώμης.

Γενικά, μπορείτε να ενσωματώσετε τα βούτυρα ξηρών καρπών με πάρα πολλούς τρόπους στη διατροφή σας.

Γίνετε δημιουργικοί και απολαύστε τα ως ντιπ για συνοδεία ορεκτικών, σε σούπες για πλούσια υφή, σε σάλτσες για να «δέσουν», σε ντρέσινγκ σαλάτας για μεγαλύτερη νοστιμιά, στο πρωινό σας για ενέργεια, ακόμα και σε κυρίως πιάτα, όπως τα ρεβίθια, για να τους δώσετε μια πιο ξεχωριστή γεύση.

*Extra tips

  • Αποθηκεύστε το βούτυρο αμυγδάλου ανάποδα και ανακατέψτε το απαλά πριν το χρησιμοποιήσετε, φροντίζοντας πάντα να κλείνετε σφιχτά το καπάκι.
  • Επιλέξτε βούτυρα αμυγδάλου χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, ζάχαρη, αλάτι και λάδι.