Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο λευκός θόρυβος – μοιάζει με ασυντόνιστο ραδιόφωνο ή τηλεόραση – μπορεί να ενισχύσει τον ύπνο σας.

Κι ενώ μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλά «χρώματα» ή είδη θορύβου, συμπεριλαμβανομένων του ροζ, του καφέ και του πράσινου. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικά οφέλη και ένα από αυτά, όπως θα δούμε, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε και πιο εύκολα.

Ο θόρυβος έχει χρώματα;

Ενώ οι ήχοι δεν έχουν στην πραγματικότητα χρώματα, ακολουθούν παρόμοιο φάσμα. Το «χρώμα» ενός ήχου αναφέρεται στο φάσμα ισχύος ενός συγκεκριμένου σήματος θορύβου, με κάθε χρώμα να έχει διαφορετικές ιδιότητες.

Το χρώμα ενός θορύβου περιγράφει το φάσμα ισχύος του, δηλαδή την ισχύ και τη συχνότητά του. Ο ήχος έρχεται προς το μέρος μας σε κύματα. Όταν είναι σύντομα και μικρά είναι υψηλής συχνότητας ενώ όταν τα κύματα είναι μακρά είναι χαμηλής.

Για παράδειγμα, ο μπλε θόρυβος έχει υψηλή συχνότητα και ακούγεται σαν σφύριγμα, ενώ ο καφές θόρυβος έχει χαμηλότερη συχνότητα με βαθύτερο ήχο.

Πώς μας ωφελεί ο λευκός;

Ο λευκός θόρυβος περιλαμβάνει όλες τις συχνότητες εξίσου και συριγμούς όπως η στατική τηλεόραση και είναι ο καλύτερος για την απόκρυψη ήχων που αποσπούν την προσοχή. Μάλιστα σε έρευνα αναφέρεται ότι οι ενήλικες αποκοιμήθηκαν 38% πιο γρήγορα ακούγοντας λευκό θόρυβο.

Επιπλέον μελέτες επισημαίνουν ότι μπορεί να ενισχύσει την μνήμη, να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία διαβάζουμε και γράφουμε αλλά και να βελτιώσεις τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Τι είναι ο καφέ θόρυβος;

Όπως ο λευκός θόρυβος, ο καφέ χρησιμοποιεί όλες τις συχνότητες ήχου, αλλά αυξάνει την ένταση στο χαμηλό άκρο. Εάν ο λευκός ήχος σας φαίνεται διαπεραστικός, τότε ο καφέ μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για να αποκοιμηθείτε καλύτερα.

Εκτός από τον ποιοτικό ύπνο, στα οφέλη του καφέ θορύβου συγκαταλέγονται ο ταχύτερος χρόνος αντίδρασης, η καλύτερη μνήμη, η αυξημένη εκτελεστική λειτουργία (οργανωτικές δεξιότητες), το μεγαλύτερο εύρος προσοχής (συνεχής απόδοση).

Μήπως σας ταιριάζει ο πράσινος;

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ο πράσινος θόρυβος, ο οποίος διαθέτει πιο ισχυρές μεσαίες συχνότητες, είναι παρόμοιος με ορισμένους ήχους της φύσης, όπως ένα ποτάμι που ρέει ή ο ωκεανός.

Ενώ τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα φαίνεται να είναι πιο καταπραϋντικός από τον λευκό θόρυβο και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άγχος να χαλαρώνουν και να κοιμούνται καλύτερα.

«Νικητής» ο ροζ θόρυβος

Ενώ η επίδραση του θορύβου στον ύπνο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ορισμένα ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο ροζ θόρυβος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Πρόκειται για τον συνδυασμό λευκού και καφέ θορύβου, που είναι πιο βαθύς και ζεστός. Ο ροζ θόρυβος θυμίζει ήρεμη, σταθερή βροχή, φύλλα που θροΐζουν από τον άνεμο ή κύματα που χτυπάνε στην ακτή. Ο τόνος του παραμένει πιο σταθερός από άλλους έγχρωμους θορύβους, με αποτέλεσμα ένα χαλαρό και επίπεδο ήχο.