Ακόμα και εάν δεν το πιστεύετε, το πότε γεννηθήκατε και το πόσο ετών είναι το σώμα σας είναι δυο διαφορετικά πράγματα… Όταν όμως η βιολογική σας ηλικία είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να διατρέχετε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι πέντε χρόνια υψηλότερη από την πραγματική του ηλικία, έχει 40% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει αγγειακή άνοια (η άνοια που προκαλείται από προβλήματα στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο) ή να υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (όταν η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου εμποδίζεται, προκαλώντας βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα).

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές αυξάνεται.

Στο παρελθόν, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι γιατροί έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη χρονολογική ηλικία, ή στον αριθμό των ετών που ζει ένα άτομο.

Αλλά επειδή στην πραγματικότητα οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα κάποιοι να φαίνονται πρόωρα γερασμένοι και άλλοι, παρά τα χρόνια που περνάνε, να φαίνονται ακμαίοι, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η χρονολογική ηλικία είναι ένα μάλλον ανακριβές μέτρο.

Τι είναι η βιολογική γήρανση;

Η βιολογική ηλικία είναι η μονάδα μέτρησης των επιπέδων κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού. Με άλλα λόγια, δείχνει με πόση ταχύτητα τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματός μας χάνουν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Αυτό δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία – αυτή δηλαδή που αναγράφεται στην ταυτότητα.

Ένα άτομο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι βιολογικά νεότερο ή γηραιότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά ή σε σχέση με τον αριθμό των κεριών που έχει η τούρτα στα γενέθλια του.

Είστε όσο χρονών νιώθετε

Φανταστείτε ότι δεν έχετε πιστοποιητικό γεννήσεως και δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς γεννηθήκατε. Πόσων ετών θα λέγατε ότι είστε;

Κάποιοι άνθρωποι θα απαντήσουν ότι νιώθουν μεγαλύτεροι απ’ ό,τι πραγματικά είναι και κάποιοι μικρότεροι.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό εστιάζουν στο συγκεκριμένο φαινόμενο και τώρα υποστηρίζουν ότι η αντίληψη της ηλικίας μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας καλύτερα απ’ οποιοδήποτε πιστοποιητικό γέννησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Psychosomatic Medicine, οι άνθρωποι που αισθάνονταν 8 -13  χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι ήταν, είχαν 18-25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και οργανισμό επιρρεπή στις ασθένειες.

Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστημίου Ντιουκ δείχνει ότι, έως τα 45 έτη, οι άνθρωποι στους οποίους το βιολογικό «ρολόι» τρέχει πιο γρήγορα είναι πιθανότερο να νιώθουν, να λειτουργούν και να φαίνονται πιο μεγάλοι από την πραγματική (χρονολογική) ηλικία τους.

Και τα πρώτα σημάδια της πρόωρης γήρανσης είναι συχνά ορατά, ήδη, από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.