Πόσο κινδυνεύετε από καρδιαγγειακές παθήσεις; Εάν θέλετε να αξιολογήσετε τον προσωπικό σας κίνδυνο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το PREVENT, τη νέα μέθοδο υπολογισμού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ακολουθεί μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με την υπολογιστική μηχανή PREVENT (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs), την οποία ο οργανισμός παρουσίασε στο περιοδικό Circulation.

Η υπολογιστική μηχανή μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας για τα επόμενα δέκα και τριάντα χρόνια σε άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα σε γιατρούς και ασθενείς σχετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ενημερωμένοι αλγόριθμοι για το PREVENT βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από έξι εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα ατόμων σε εθνικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι κίνδυνοι καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των βιολογικών φύλων, ενσωματώνοντας νέα ευρήματα ειδικά για τις γυναίκες.

Ο νέος αλγόριθμος που υπολογίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους νεότερους

Στο PREVENT ενσωματώνονται πολλές σημαντικές ενημερώσεις, που κάνουν τις προβλέψεις πιο ακριβείς και περιεκτικές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για πρώτη φορά, η καρδιακή ανεπάρκεια συμπεριλαμβάνεται μαζί με το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
  • Επίσης για πρώτη φορά, τόσο η νεφρική νόσος όσο και η μεταβολική υγεία περιλαμβάνονται ως παράγοντες για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου.
  • Το PREVENT είναι πιο ακριβές και αξιόπιστο για τις γυναίκες, καθώς οι υπολογισμοί δίνονται χωριστά για άνδρες και γυναίκες, με βάση το φύλο.

Στον πυρήνα της νέας υπολογιστικής μηχανής βρίσκεται το νέο καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM). To CKM μας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη και ολιστική εικόνα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης διαφορετικών συστημάτων οργάνων στο σώμα, που μπορούν να επηρεάσουν το ένα το άλλο και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας.

Η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος και η καρδιακή νόσος συχνά διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα. Όταν μιλάμε για το σύνδρομο CKM δεν τα αντιμετωπίζουμε ως ανεξάρτητα προβλήματα υγείας αλλά ως αλληλεξαρτώμενα και βιολογικά συνδεδεμένα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 επηρεάζεται επίσης από το βάρος και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.

Που βασίζεται το PREVENT

Οι ερευνητές για την δημιουργία του PREVENT βασίστηκαν σε «ομαδοποιημένες εξισώσεις κοόρτης», δηλαδή μαθηματικούς τύπους που περιλαμβάνουν κοινωνικούς και βιολογικούς παράγοντες για τον προσδιορισμό του κινδύνου σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το PREVENT έχει σχεδιαστεί για να προβλέπει τον κίνδυνο σε δύο χρονικά πλαίσια: 10 ετών και 30 ετών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της ανάπτυξης του συνδρόμου CKM.