Πώς περιµένετε ο εγκέφαλός σας να έχει ενέργεια χωρίς να κάνει διάλειµµα; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επικεντρώνεται σε βαθύτερα επίπεδα σκέψης για περίπου 90-120 λεπτά κάθε φορά και χρειάζεται 20 λεπτά ξεκούρασης για να ανακάµψει. 

Για να ενισχύσετε λοιπόν, την λειτουργία και την απόδοσή του, μπορείτε να δοκιμάσετε:

# Ακούστε το σώμα σας

Το μυαλό σας γνωρίζει πότε χρειάζεται διάλειμμα και σας… ειδοποιεί με τον δικό του τρόπο. 

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, όταν ο εγκέφαλος πάρει το σήμα πως δεν αντέχει άλλο, σταματά να συγκεντρώνεται. Έτσι, οι νευρώνες της αντίληψής σας, την ώρα που το μυαλό αρνείται να συνεχίσει μια εργασία, σας ειδοποιούν να σταματήσετε. 

# Η τέχνη του να μην κάνετε τίποτα

Όταν παθαίνετε blackout, είναι σημαντικό να πάτε κάπου ήσυχα και να πάρετε μια βαθιά ανάσα για να χαλαρώσετε.
Αν δεν έχετε τη δυνατότητα, στρέψτε το βλέμμα σας αλλού, μέχρι ο εγκέφαλός σας να συνειδητοποιήσει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία. 

Αυτό είναι που περιγράφει και το Niksen, μια ολλανδική πρακτική που περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες «χωρίς σκοπό», όπως το να κοιτάτε έξω από το παράθυρο ή να ακούτε μουσική. Σκοπός είναι να βρείτε έστω και λίγο χρόνο για να μην κάνετε απολύτως τίποτα, ώστε ο εγκέφαλος να καταφέρει να εκτονώσει την ένταση. 

# «Ψιλοκόψτε» τον χρόνο σας

Αν ξεμείνατε από ενέργεια στη δουλειά, δοκιμάστε την τεχνική Pomodoro, ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου που θα σας «λύσει» τα χέρια:

  • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και εργαστείτε για 25 λεπτά.
  • Όταν λήξει ο χρόνος, κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία τέσσερις φορές και στο τέλος, κάντε ένα διάλειμμα 15 λεπτών για να επιβραβεύσετε τον εγκέφαλό σας. 

Γνωρίζατε ότι…

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες;