Το τίμημα του να ευχαριστείτε μονίμως τους άλλους, γνωστό και ως «people pleasing» μπορεί να μην είναι τόσο μικρό όσο ενδεχομένως νομίζατε, ειδικά για την ψυχική σας υγεία.

Οι άνθρωποι που επιδιώκουν μονίμως να ικανοποιούν τους γύρω τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση αφού δυσκολεύονται να θέσουν όρια και τείνουν να επενδύουν συναισθηματικά περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε στη δουλειά τους.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να αρχίσετε να λέτε σε όλα «όχι» για να αποφύγετε την εξάντληση.

Έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι το να είναι κανείς ευγενικός, πρόθυμος, φιλικός και υποστηρικτικός στο εργασιακό του περιβάλλον σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ικανοποίηση από την εργασία.

Υπάρχει όμως διαφορά να είστε καλοπροαίρετοι και καλοσυνάτοι από το να λέτε μονίμως «ναι». Η έλλειψη ορίων μπορεί να είναι μια εξουθενωτική κατάσταση και να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, με ό,τι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται.

3 σημάδια ότι είστε «people pleaser»

#1 Αναλαμβάνετε συχνά περισσότερες ευθύνες από όσες μπορείτε να φέρετε εις πέρας και δεσμεύεστε να τις ολοκληρώσετε σε μη ρεαλιστικές προθεσμίες για να μην απογοητεύσετε τους γύρω σας.

#2 Λέτε «ναι» σε κάθε αίτημα για βοήθεια, ακόμα κι αν αυτό διακόπτει τη δουλειά σας.

#3 Κρύβετε τα συναισθήματά σας όταν γίνεται ή λέγεται κάτι που σας αναστατώνει επειδή φοβάστε πιθανές συγκρούσεις.

Πώς θα αποφύγετε την εξάντληση

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε το burnout είναι να αρχίσετε να βάζετε όρια, όσο άβολο κι αν θεωρείτε πως είναι.

Κάντε μια παύση και αναρωτηθείτε αν θέλετε πραγματικά ή είναι όντως ανάγκη να αναλάβετε κάτι σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσετε την αυθόρμητη αντίδραση να λέτε αμέσως «ναι» στους συναδέλφους σας.

Μην βλέπετε το «όχι» ως υποβάθμιση των δυνατοτήτων σας. Αντίθετα, σκεφτείτε πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε την ενέργειά σας, τους στόχους και τις προτεραιότητές σας και πως έτσι μόνο μπορείτε να είστε πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Το να «κόψετε» αυτό το χαρακτηριστικό που πλέον μπορεί να έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα σας, είναι μια διαδικασία απαιτητική που αναμφίβολα χρειάζεται χρόνο και συνέπεια στις προσπάθειες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια προς την αλλαγή, αποφύγετε τις παγίδες της αυτοκριτικής.

Συνεχίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η παύση από τη δουλειά είναι σημαντική όταν πιάνετε τον εαυτό σας να θέλει να παραμείνει στην εργασία για ώρες πέρα από το κανονικό ωράριο ή όταν σκέφτεστε να κάνετε «skip» το ολιγόλεπτο διάλειμμα για το μεσημεριανό σας.

Χρειάζεστε απαραίτητα χρόνο και χώρο για να επαναφορτιστείτε. Καλό θα ήταν επομένως επίσης να:

«Αποσυνδέεστε»

Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις του τηλεφώνου σας όταν περνάτε χρόνο με την οικογένεια και άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, διασκεδάστε μαζί τους και χαρίστε στα κοντινά σας άτομα την αμέριστη προσοχή σας.

Προγραμματίσετε διακοπές

Ο προγραμματισμός διακοπών, έστω και για ένα τριήμερο, θα σας βοηθήσει να κάνετε «restart» στον εγκέφαλο, να χαλαρώσετε, να έρθετε πιο κοντά με τους αγαπημένους σας και να επιστρέψετε πιο ενεργοί και πιο αποδοτικοί.

Ιδανικά, επιλέξτε μια απόδραση στη φύση όπου θα μπορέσετε να νιώσετε απόλυτη ηρεμία και να ανανεωθείτε.