Από τι κινδυνεύει η υγεία μας το χειμώνα; Τα κρυολογήματα, οι ιώσεις και άλλες αναπνευστικές ασθένειες είναι πιο συχνές τους ψυχρούς μήνες.

Ο κρύος καιρός, οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Παράλληλα, επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χρόνους, οι ιοί είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν.

Αν ήδη βήχετε και φτερνίζεστε, πώς θα καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή κάτι πιο σοβαρό; Χρειάζεστε αντιβιοτικά; Είστε μεταδοτικοί;

Αυτός ο οδηγός από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι προκαλεί πραγματικά τα συμπτώματά σας:

Κοινό κρυολόγημα

Τι περιλαμβάνει; Η μύτη και ο λαιμός σας έχουν μολυνθεί. Ίσως και τα αυτιά σας.

Πώς το κόλλησα; Κάποιος έβηξε ή φτερνίστηκε κοντά σας ή αγγίξατε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα πόμολο πόρτας. Περισσότεροι από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο ρινοϊός.

Πώς αισθάνομαι; Πιθανώς έχετε ρινική καταρροή, πόνο στο λαιμό, χαμηλό πυρετό, κόπωση, ρίγη και πόνους στο σώμα.

Τι πρέπει να κάνω; Τα αποσυμφορητικά, οι σταγόνες για το βήχα και τα αντισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Η ξεκούραση και τα υγρά μπορεί να επιταχύνουν την ανάρρωσή σας.

Πόσο θα διαρκέσει; Λίγες ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.

Πόσο συχνή είναι η νόσος; Πολύ. Από όλες τις ασθένειες, το κοινό κρυολόγημα ευθύνεται για τις περισσότερες ημέρες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο και τις περισσότερες επισκέψεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν: Τα συμπτώματα παραμένουν πέραν των λίγων ημερών ή επιδεινώνονται, ή αν εμφανιστούν νέα συμπτώματα.

Γρίπη

Τι περιλαμβάνει; Η αναπνευστική σας οδός (στόμα, μύτη, λαιμός και πνεύμονες) έχει μολυνθεί.

Πώς την κόλλησα; Κολλήσατε τη γρίπη από τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης εξελίσσονται συνεχώς, γι’ αυτό και τα εμβόλια γρίπης ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Πώς αισθάνομαι; Είστε εξαντλημένοι, έχετε πυρετό, φτερνίζεστε και βήχετε, πονάει ο λαιμός σας, το κεφάλι σας και το σώμα σας. Μπορεί να κάνετε εμετό ή να έχετε διάρροια.

Τι πρέπει να κάνω; Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα χρειάζεστε ξεκούραση, υγρά και φάρμακα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιικά φάρμακα από το γιατρό σας για να μειωθεί η διάρκεια, η σοβαρότητα και ο κίνδυνος επιπλοκών της γρίπης.

Πόσο θα διαρκέσει; Τα χειρότερα – πυρετός και πόνοι – θα πρέπει να έχουν περάσει σε τρεις έως πέντε ημέρες. Ο βήχας και η γενική κόπωση μπορεί να διαρκέσουν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν: Τα συμπτώματα χειροτερεύουν, έχετε νέα συμπτώματα ή αν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που σας καθιστά ευάλωτους στις επιπλοκές της γρίπης.

COVID-19

Τι περιλαμβάνει; Η αναπνευστική σας οδός (στόμα, μύτη, λαιμός και πνεύμονες) έχει μολυνθεί.

Πώς το κόλλησα; Κολλήσατε από στενή επαφή ή μέσω σταγονιδίων.

Πώς αισθάνομαι; Εξαρτάται. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι με COVID-19 έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, άλλοι έχουν πονόλαιμο, συμφόρηση ή ρινική καταρροή και πυρετό ή ρίγη. Μπορεί να χάσετε την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης, να έχετε δύσπνοια ή πόνους στο σώμα. Είναι πιθανό να έχετε στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή εμετό.

Τι πρέπει να κάνω; Μείνετε στο σπίτι έως ότου το τεστ βγει αρνητικό και ενημερώστε το γιατρό σας. Ξεκουραστείτε αρκετά και πιείτε υγρά.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει; Μπορεί να διαρκέσει για μία ή δύο εβδομάδες για ήπιες και μέτριες περιπτώσεις ή περισσότερο για σοβαρές λοιμώξεις.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν: Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, επίμονους πόνους ή πίεση στο στήθος, σύγχυση, αδυναμία και δυσκολία να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε ξύπνιοι.