Αν προσπαθήσατε ποτέ να κόψετε ή να μειώσετε την καφεΐνη ή αν απλά μια μέρα δεν είχατε χρόνο να πιείτε το πρωινό σας καφέ, τότε ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ήταν μια ομολογουμένως δύσκολη μέρα… Γιατί όμως μας προκαλέσει πονοκέφαλο εάν τον στερηθούμε έστω και μια μέρα; Πώς συνδέεται ο καφές με τον πονοκέφαλο;

H καφεΐνη γενικά μας κρατά σε εγρήγορση, αυξάνοντας τη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση, να μας χαρίσει διαύγεια και να μας κάνει να νιώθουμε πιο παραγωγικοί.

Με άλλα λόγια, ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός εφόσον καταναλώνεται με μέτρο.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα πονοκεφάλους και νευρικότητα.

Ομοίως και η στέρησή της, ειδικά εάν είναι απότομη. Κι αυτό επειδή το σώμα έχει συνηθίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά με την πρόσληψη αυτής της διεγερτικής ουσίας.

Πώς θα βρείτε ανακούφιση

Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο είναι να δώσετε στο σώμα σας αυτό που σας ζητά: λίγο καφέ.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψή του, μπορείτε να πιείτε ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη, όπως το τσάι.

Εάν πάλι θέλετε να κόψετε την καφεΐνη, τότε:

Κόψτε τον καφέ σταδιακά

Αν έχετε συνηθίσει να πίνετε αρκετούς καφέδες μέσα στην ημέρα, μην κόψετε τον καφέ «μαχαίρι». Προτιμήστε να τον μειώνετε σταδιακά, κάνοντας τις απαραίτητες αντικαταστάσεις.

Αν, για παράδειγμα, πίνετε πάνω από 1 κούπα καφέ την ημέρα, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε στην αρχή τη μία με ένα άλλο ρόφημα, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη.

Η αίσθηση και μόνο ότι έχετε και πάλι κάτι ζεστό να πιείτε, ενδεχομένως να σας βοηθήσει.

Πιείτε ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Psychopharmacology» αποκάλυψε μείωση του συμπτώματος των πονοκεφάλων στα άτομα που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη την ημέρα.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν πως αυτή η επίδραση έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν τη γεύση και τη μυρωδιά του καφέ με τη βελτίωση των συμπτωμάτων που τους προκαλεί η στέρησή του.

Παραμείνετε επαρκώς ενυδατωμένοι

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει τον πονοκέφαλο. Ταυτόχρονα η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να σας προκαλέσει ευερεθιστότητα.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υγρά.

Κοιμηθείτε όσο πρέπει

Η στέρηση ύπνου μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία ποικιλοτρόπως και να εντείνει τους πονοκεφάλους σας.

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Headache: The Journal of Head and Face Pain» υποστηρίζει ότι άτομα που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ βιώνουν πιο συχνούς και έντονους πονοκεφάλους συγκριτικά με εκείνους που απολαμβάνουν έναν ποιοτικό ύπνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ισορροπία, αφού και οι υπερβολικές ώρες ύπνου είναι δυνατόν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Στοχεύστε λοιπόν στη «χρυσή τομή» των επτά έως και εννέα ωρών κάθε βράδυ.