Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό, «The Lancet Regional Health – Western Pacific», η πολύ αυξημένη «καλή» χοληστερίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 18.668 υγιείς ηλικιωμένους συμμετέχοντες που ήταν ως επί το πλείστον ηλικίας άνω των 70 ετών. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου 6 ετών παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα HDL-C («καλής» χοληστερόλης) στην αρχή της μελέτης, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας (42%) σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι μετρήσεις ήταν ισορροπημένες.

«Καλή» Vs «κακής» χοληστερίνης

Η LDL είναι ευρέως γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη καθώς μεταφέρει τη χοληστερόλη, τη λιπαρή ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων του σώματός μας, στους ιστούς και η HDL είναι γνωστή ως «καλή» γιατί απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και την κυκλοφορία του αίματος.

Όσο αυτοί οι 2 μεταφορείς βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές στο αίμα μας, δεν έχουμε κάποια ανησυχία. Πρόβλημα προκύπτει όταν οι τιμές τους βγουν εκτός ορίων, καθώς η αυξημένη LDL σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου και η αυξημένη HDL με αντίστοιχους κινδύνους για την καρδιά.

Πώς τα αυξημένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πως η επίδραση της HDL χοληστερόλης είναι διαφορετική στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει προφλεγμονώδεις αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με ορισμένες μορφές άνοιας, αν το επίπεδό της είναι εκτός φυσιολογικού εύρους.

Η χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό συστατικό των δομών του εγκεφάλου και μια αλλαγή στη συχνότητα ή την ένταση των αλληλεπιδράσεων HDL θα μπορούσε να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Πώς να διατηρήσουμε φυσιολογικά τα επίπεδα της χοληστερίνης

Η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση της χοληστερίνης. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε τους παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τρώμε υγιεινά και «λίγο απ’ όλα»

Μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, μπορεί να διατηρήσει το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυξημένης χοληστερίνης.

Βάζουμε την κίνηση στη ζωή μας

Παράλληλα με την υγιεινή διατροφή, προσπαθήστε να ασκήστε τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, πέντε μέρες τη βδομάδα, ακόμα κι αν αυτό είναι ένας περίπατος με φίλους.

Δεν ξεχνάμε τα τσεκάπ μας

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε τα τσεκάπ σας.

Οι τακτικές εξετάσεις μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε ασθένειες πριν γίνουν σοβαρές.

Υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε την άνοια;

Αντίστοιχα, υπάρχουν πράγματα που δρουν προστατευτικά για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Η μεσογειακή διατροφή και η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
  • Η συστηματική σωματική άσκηση.
  • Το διάβασμα.
  • Η ενασχόληση με καινούργιες δραστηριότητες.
  • Η κοινωνικοποίηση.
  • Η πρόληψη και η θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων.
  • Η αποφυγή του καπνίσματος.