Ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει πόνο στους ώμους, που μπορεί να προκληθεί τόσο από οξείς ή χρόνιους τραυματισμούς από αθλήματα όσο και από καθημερινές κακές συνήθειες, που μπορεί να έχετε υιοθετήσει στην καθημερινότητά σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Οι ώμοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μυϊκούς πόνους λόγω της πολυπλοκότητας της ανατομίας τους. Η άρθρωση του ώμου έχει μεγάλο εύρος κίνησης, επιτρέποντας διάφορες κινήσεις του χεριού. Αυτή η ευελιξία όμως τον καθιστά ευάλωτο σε μυϊκές ανισορροπίες, καταπονήσεις και τραυματισμούς από υπερβολική χρήση.

Οι μυϊκές ανισορροπίες, όπου ορισμένοι μύες είναι ισχυρότεροι ή πιο αδύναμοι από άλλους, μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον πόνο. Η αδυναμία στους μύες που υποστηρίζουν τις ωμοπλάτες, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια της άρθρωσης του ώμου, προκαλώντας τελικά δυσφορία στη γύρω περιοχή.

Ποιες συνήθειες προκαλούν πόνο στους ώμους;

Οι συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν ή ακόμα και να επιδεινώσουν τον πόνο στους ώμους, περιλαμβάνουν:

Κακή στάση σώματος

Οι πολλές ώρες που περνάτε καθισμένοι και σκυμμένοι πάνω από την οθόνη του υπολογιστή ή στο γραφείο μπορεί να καταπονήσουν τους ώμους.

Fix it: Είναι σημαντικό να κάθεστε κρατώντας το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση πάνω από τον λαιμό και τους ώμους. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας και του γραφείου σας για να διατηρείτε την σπονδυλική σας στήλη ουδέτερη και σε όρθια στάση.

Ανά περίπου 30 λεπτά καντε διάλειμμα για να σηκωθείτε, να τεντωθείτε και να φτιάξετε την στάση σας.

Τα κουβαλάτε όλα στον ένα ώμο

Εάν συνηθίζετε να κρατάτε την τσάντα σας από μία συγκεκριμένη πλευρά, τότε είναι πιθανό η ενόχληση στον ώμο σας να οφείλεται σε αυτήν την συνήθεια, ειδικά εάν η τσάντα σας είναι βαριά. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι βαριές τσάντες οδηγούν σε μυϊκές ανισορροπίες και μπορεί να καταπονήσουν τον υπερβολικά χρησιμοποιημένο ώμο.

Fix it: Αντί να κουβαλάτε μια βαριά τσάντα ή την τσάντα του υπολογιστή σας στο ένα χέρι, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα σακίδιο ή να κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα σε μια τσάντα ώμου.

Ρυθμίστε τους ιμάντες για να κρατάτε την τσάντα κοντά στο σώμα σας ενώ τα πιο βαριά αντικείμενα μπορείτε να τα μεταφέρετε κάνοντας περισσότερες διαδρομές.

Περνάτε υπερβολικά πολύ χρόνο στο κινητό σας

Ενώ η οθόνη του είναι γνωστό ότι καταπονεί τα μάτια, το κινητό μπορεί να καταπονήσει και τους ώμους σας. Εάν κρατάτε το τηλέφωνό σας ανάμεσα στον ώμο και το αυτί σας κατά τη διάρκεια των κλήσεων, οι μυς του λαιμού και των ώμων μπορεί να καταπονηθούν.

Επιπλέον, εάν στέλνετε μηνύματα ή χρησιμοποιείτε συνεχώς το τηλέφωνό σας με τα δύο χέρια ή με το ένα χέρι ψηλά μπροστά από το στήθος σας, ενώ στρογγυλεύετε τους ώμους σας και το κεφάλι σας είναι σκυμμένο προς τα εμπρός και πάλι καταπονούνται.

Fix it: Για αρχή δοκιμάστε να μιλάτε στο τηλέφωνο με ακουστικά ενώ όταν στέλνετε μηνύματα, κρατήστε την συσκευή σας πιο κοντά στο ύψος των ματιών σας αντί να σκύβετε προς τα εμπρός, χαλώντας την στάση σας.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Cleveland, ο ύπνος στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση του λαιμού και των ώμων. Αυτό διότι θα πρέπει να γυρίσετε το πρόσωπό σας στο πλάι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και του λαιμού.

Fix it: Δοκιμάστε να κοιμηθείτε ανάσκελα ή στο πλάι με ένα υποστηρικτικό μαξιλάρι. Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι που διατηρεί τη φυσική καμπύλη του αυχένα.