Αύξηση σε κρούσματα Covid, εποχικής γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) δείχνει η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, μόλις μία εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου. Την εποχή δηλαδή, κατά την οποία παραδοσιακά οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις και ο συγχρωτισμός σε καταστήματα και κέντρα διασκέδασης ευνοούν τις μεταδόσεις.

Αύξηση στις νοσηλείες λόγω covid-19

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανοδική τάση καταγράφεται στη θετικότητα του ιού SARS-CoV-2 με συνέπεια να αυξάνονται και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Ο αριθμός των εισαγωγών (1.176) το τελευταίο εφταήμερο παρουσίασε αύξηση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Εντούτοις παραμένει χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Σημειώνεται, δε, πως αντίστοιχα αύξηση καταγράφτηκε στις διασωληνώσεις και στους θανάτους ενώ την ίδια ώρα τα λύματα «μαρτυρούν» πως ο πανδημικός ιός κυκλοφορεί εντατικά στην κοινότητα.

Αναλυτικότερα, αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (+111%), στην Αλεξανδρούπολη (+58%), στον Βόλο (+52%), στην Αττική (+48%) και στη Λάρισα (+36%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+19%) και στη Θεσσαλονίκη (+13%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-43%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Πάτρα (-28%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (-3%).

Εν τω μεταξύ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του ορίου του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν εντοπίστηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τέλος, αύξηση διαπιστώθηκε και στη θετικότητα για τον ιό RSV.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία