Συνηθίζετε κι εσείς κάποιες φορές να… αδιαφορείτε για το ξυπνητήρι το πρωί; Ενώ μέχρι πρότινος αυτή η συνήθεια θεωρούταν κακή για την ποιότητα του ύπνου και κατ’ επέκταση για την υγεία μας, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Sleep Research» αποκάλυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμα και ευεργετική.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προϋπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρουτίνες του ύπνου μας επιβάλλεται ναι μεν να ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές αλλά δεν παύουν να είναι και μια προσωπική υπόθεση. Πιο απλά, για κάποια ζητήματα, δεν μπορεί εύκολα να υπάρξει μια καθολική προσέγγιση που να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά για όλους.

Η μελέτη

Στην πρώτη φάση της μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα για 1.732 ενήλικες, το 69% των οποίων δήλωσε ότι μερικά πρωινά το ξυπνητήρι χτυπά πολλές φορές μέχρι τελικά να σηκωθούν.

Αυτό συνέβαινε κυρίως σε άτομα νέα σε ηλικία ή σε εκείνα που αργούν να κοιμηθούν.

Συνολικά, τα άτομα που πατούσαν το κουμπί της αναβολής είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται για μικρότερες χρονικές περιόδους τις καθημερινές. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος αναβολής του ξυπνητηριού τους ήταν 22 λεπτά.

Μόνο 31 εκ των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκαν τακτικοί «snoozers».

Οι ερευνητές δήλωσαν πως αυτά τα άτομα που πατούσαν αναβολή για περίπου μισή ώρα σε τακτική βάση, έχαναν σχεδόν 6 λεπτά ύπνου, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου τους, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ή της πρωινής κούρασης.

Προς έκπληξη των ερευνητών μάλιστα αυτά τα άτομα απέδωσαν καλύτερα σε μερικά από τα γνωστικά τεστ στα οποία υπεβλήθησαν.

Πότε η τακτική αναβολή είναι ανησυχητική

Η μελέτη δεν υποδεικνύει ότι η αναβολή είναι πάντα και για όλους μια βοηθητική συνήθεια, τονίζουν οι ερευνητές.

Αν κάποιος ξυπνά αμέσως μετά την πρώτη αφύπνιση και έχει ενέργεια ή αντίθετα σηκώνεται ύστερα από μία ή δυο σύντομες περιόδους αναβολής και νιώθει ανανεωμένος, τότε μάλλον και τα δύο άτομα κάτι κάνουν καλά, συνεχίζουν οι ίδιοι.

Οι ίδιοι συμφωνούν πως η συνήθεια του να αποκοιμιέται κάποιος σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα το πρωί θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εάν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε αν η καθυστέρηση του πρωινού σας ξυπνήματος είναι ανησυχητική ή όχι, αναλογιστείτε εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, όπως:

  • Δυσκολία να αποκοιμηθείτε τη νύχτα.
  • Τακτικές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που επηρεάζει τη λειτουργικότητά σας.
  • Ροχαλητό.
  • Διακοπές στην αναπνοή κατά τον ύπνο (υπνική άπνοια).

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εντοπίσετε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε στη ρίζα του επισκεπτόμενοι το γιατρό σας.

Εν κατακλείδι

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς η αναβολή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και την υγεία μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εάν κανείς κοιμάται επαρκώς και ποιοτικά και έχει ενέργεια μέσα στην ημέρα μα παρόλα αυτά συνηθίζει να πατά το «snooze» για λίγο κάποια πρωινά, μάλλον δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει να ανησυχεί ή να σταματήσει να το κάνει.

Πρόβλημα προκύπτει όταν αυτή η συνήθεια συνδέεται με συμπτώματα διαταραχών ύπνου, οπότε και επιβάλλεται το άτομο να ψάξει περαιτέρω την αιτία, καταλήγουν οι ίδιοι.