Το ανθρώπινο σώμα και τα διάφορα όργανα και οι ιστοί του είναι οι πιο πολύπλοκες δομές στον γαλαξία και μερικές φορές «εκπέμπουν» σήματα που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά ή που επιβεβαιώνουν ότι είμαστε απόλυτα υγιείς – μερικά από αυτά είναι τα εξής:

1. Έχετε ενέργεια

Το να έχετε σταθερά ανεβασμένα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι κοιμάστε και τρώτε καλά.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, ό,τι επιλέγουμε να τρώμε έχει πολύ περισσότερη σχέση με το πώς αισθανόμαστε και πράττουμε από ό,τι ίσως νομίζουμε.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κάνει κακό στην υγεία μας, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει το μυαλό, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, ακόμα και την ενέργεια που έχουμε καθημερινά.

Το πώς ενεργούμε και οι επιλογές που κάνουμε συχνά με βάση το πώς αισθανόμαστε, όλα τελικά καθορίζουν μεγάλο μέρος της πορείας μας στη ζωή.

Από αυτήν την άποψη λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τρώμε υγιεινά.

Τρόφιμα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά είναι τα «καύσιμα» που χρειαζόμαστε ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα συχνά απαιτητικά μας προγράμματα.

2. Έχετε φρέσκια αναπνοή

Οι οδοντίατροι συχνά λένε ότι η στοματική υγιεινή είναι ένας καθρέφτης της συνολικής υγείας.

Η δυσοσμία της αναπνοής δεν οφείλεται πάντα στην τερηδόνα ή την ουλίτιδα, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων στα νεφρά ή το στομάχι αλλά και σύμπτωμα του σακχαρώδους διαβήτη.

Τα υγιή ούλα, δηλαδή τα ούλα που δεν ματώνουν κατά το βούρτσισμα και έχουν φυσιολογική υφή και χρώμα είναι άλλο ένα σημάδι ότι το σώμα σας βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Το ίδιο ισχύει και για τα υγιή δόντια, τα οποία τείνουν να επηρεάζονται από τη γενικότερη κατάσταση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας.

3. Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το στρες

Το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και τα επίπεδά του μπορεί να αυξάνονται ανά διαστήματα.

Αν είστε σε θέση να το διαχειριστείτε ακόμη και όταν πνίγεστε από υποχρεώσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές, αυτό σημαίνει ότι έχετε μειώσει και τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Μια ακόμη ένδειξη ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι η ικανότητά σας να θέτετε όρια. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε και ιεραρχείτε τις ανάγκες σας.

4. Δεν αμελείτε τις ιατρικές επισκέψεις

Η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι η πρόληψη. Οτιδήποτε εντοπιστεί νωρίς, με την πρόοδο της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ανάλογα βέβαια και με το φύλο, την ηλικία μας και πιθανώς κάποια προβλήματα, ευαισθησίες, συνήθειες αλλά και το κληρονομικό μας ιστορικό, οι εξετάσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες τσεκ απ διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ο γιατρός σας είναι αυτός που, γνωρίζοντας το ιστορικό σας, μπορεί να σας καθοδηγήσει στο ποια θα είναι τα επόμενά σας βήματα.