Η αρτηριακή πίεση μας δείχνει την δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες καθώς ρέει, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Ποικίλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης και όταν αυξάνεται επανειλημμένα, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος να αναπτύξετε χρόνια υπέρταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους της απότομης αύξησής της περιλαμβάνουν:

Το στρες αυξάνει την πίεση

Εάν έχετε έντονα, ξαφνικά επεισόδια στρες ή άγχους, μπορεί να εμφανίσετε υπέρταση ξαφνικά. Μάλιστα, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει απότομα αυξημένη πίεση όταν πηγαίνει στο γιατρό, φαινόμενο γνωστό και ως το σύνδρομο της λευκής μπλούζας ή ποδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ενώ και ο σωματικός πόνος μπορεί να αποτελέσει έναν άλλο παράγοντα στρες, που μπορεί να αυξήσει απότομα την πίεση.

Κατανάλωση αλατιού

Η κατανάλωση αλμυρών τροφών ή ροφημάτων μπορεί να προκαλέσει ξαφνική υπέρταση, επειδή το νάτριο κάνει το σώμα να συγκρατεί περισσότερα υγρά.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού, όπως από ένα βαρύ γεύμα, για παράδειγμα.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι τα οφέλη από τη μείωση του αλατιού φαίνονται αρκετά γρήγορα.

Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να μειωθεί μέσα σε λίγες ώρες έως ημέρες, εάν επιλέξετε να τρώτε λιγότερο αλάτι, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Κάπνισμα

Όταν καπνίζετε, εισπνέετε νικοτίνη, η οποία έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή σας πίεση.

Η νικοτίνη προκαλεί αλλαγές στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την φλεγμονή στο κυκλοφορικό σύστημα, η οποία συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών και την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακόμη και λιγότερα από πέντε τσιγάρα την ημέρα μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, προειδοποιούν οι ειδικοί από το CDC.

Πώς θα την μειώσετε φυσικά

Εάν παρατηρήσετε ότι η πίεσή σας αυξάνεται συχνά είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα και μπορεί να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή εφόσον απαιτείται.

Μην ξεχνάτε όμως ότι και ο τρόπος ζωής παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μερικές θετικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε από σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, περιλαμβάνουν:

  • Μειώστε το βάρος εάν το χρειάζεστε.
  • Βάλτε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και μειώστε το αλάτι.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο.
  • Υιοθετήστε τεχνικές που σας βοηθούν να εκτονώσετε την ένταση και να ανακουφιστείτε από το στρες.
  • Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και μην αμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις.