Επεσα αυτές τις ημέρες πάνω σε ένα άρθρο στο Διαδίκτυο για τις καλύτερες τροφές για τρέξιμο. Ρίχνοντας μια ματιά και διαβάζοντας διαγώνια το κείμενο, διαπίστωσα ότι τις περισσότερες από αυτές τις επιλογές τις έχω εντάξει σχεδόν στην καθημερινή μου διατροφή.

Το άρθρο έκανε 18 προτάσεις και τις 10 από αυτές τις καταναλώνω συστηματικά. Ετυχε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ένας συνάδελφος να με ρωτήσει ακριβώς αυτό, αν υπάρχουν δηλαδή διατροφικές επιλογές που βοηθάνε στην αντοχή και στη δύναμη έναν δρομέα.

Του είπα τη γνώμη μου με βάση την εμπειρία μου και όσα έχω διαβάσει κατά καιρούς σε διάφορα άρθρα.

Οι τροφές για καλούς χρόνους

Για παράδειγμα το μέλι για μένα είναι κορυφαία επιλογή και αποδεδειγμένα βοηθάει στην αντοχή ενισχύοντας την ενέργεια του οργανισμού. Το συνδυάζω με ταχίνι πάνω σε δύο φρυγανιές ολικής άλεσης περίπου μισή ώρα πριν απ’ την προπόνησή μου ενώ και το βράδυ αν φάω ένα γιαούρτι πριν κοιμηθώ, θα προσθέσω μια κουταλιά μέλι.

Οσο για το ταχίνι που ανέφερα, είναι γνωστό ότι πρόκειται για φυσικό τζελάκι ενέργειας όπως και το φυστικοβούτυρο αλλά οφείλεις να το καταναλώνεις με μέτρο καθώς εύκολα παχαίνει.

Κορυφαία επιλογή είναι επίσης τα παντζάρια. Είτε ως σαλάτα, είτε πίνοντας τον χυμό τους θα σου δώσουν τρομερό μπόνους στην απόδοσή σου. Εδώ θα αποκαλύψω ότι ειδικά την τελευταία εβδομάδα πριν από μαραθώνιο, τρώω καθημερινά παντζάρια.

Λατρεύω επίσης τη γεύση του καφέ που προσφέρει επίσης ενέργεια και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα σχετικά τζελάκια με καφεΐνη ενώ στο πρωινό μου μετά την προπόνηση που είναι συνήθως δημητριακά με γάλα αμυγδάλου, προσθέτω μαύρη κορινθιακή σταφίδα, βρώμη και σπασμένο λιναρόσπορο.

Εξαιρετική επιλογή για τη μυϊκή ανάπτυξη είναι επίσης ο σολομός και μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, είναι βέβαιο ότι θα σου δώσουν εκείνο το κατιτίς παραπάνω που αναζητάς και με καλή προπόνηση και πρωτίστως καλή διάθεση, θα δεις τους χρόνους σου να βελτιώνονται.

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω