Αν ο στόχος σας για το 2024 είναι η καλύτερη υγεία, πρέπει να αφήσετε αυτές τις κακές συνήθειες πίσω στο 2023:

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή συνδέεται με μια μακρά λίστα από χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όσο κάθεστε.

Επιπλέον, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος στο περιοδικό JAMA αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που τείνουν να περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας καθισμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

Δείτε εδώ πώς θα βάλετε την άσκηση στη ζωή σας το 2024 χωρίς να κουραστείτε ή να επιβαρύνετε το πρόγραμμά σας.

Ξενύχτι

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Sleep Medicine» αποκάλυψε ότι η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στα άτομα που ξενυχτούν σε σχέση με εκείνα που ξαπλώνουν και ξυπνούν νωρίς.

«Τα άτομα με έναν τέτοιο τρόπο ζωής ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και έχοντας πια επίγνωση αυτού, ίσως απόψε να αναθεωρήσουν και να μην χάσουν τον πολύτιμο ύπνο τους», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Είναι γνωστό ότι το τσιγάρο επιβαρύνει την καρδιά και τους πνεύμονες αλλά πρόσφατα, νέα έρευνα έδειξε πως μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο «Biological Psychiatry: Global Open Science», το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου, θέτοντας τους καπνιστές σε αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και επομένως εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας.

Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία, αποτρέπει περαιτέρω απώλεια της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.

Δείτε εδώ πώς θα το «κόψετε» για να μην το ξαναρχίσετε.

Κακή διατροφή

Επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής σχεδόν μισού εκατομμυρίου ατόμων για περισσότερο από μια δεκαετία και παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ανώτερης αεροπεπτικής οδού, όπως ο καρκίνος του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας σύνδεσης των τροφίμων αυτών με τον καρκίνο…

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε πρόσθετα και μολυσματικές ουσίες από τα υλικά συσκευασίας.

Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με νόστιμες και υγιεινές, εύκολες και ενδιαφέρουσες, θρεπτικές και με χαμηλά λιπαρά συνταγές που θα σας φτιάξουν τη μέρα και τη διατροφή.