Γνωρίζουμε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κομβικής σημασίας για να είμαστε αλλά και να νιώθουμε καλά. Τι σημαίνει «ποιοτικός ύπνος»; Κάντε αυτό το test για να μάθετε πώς οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας και τι αλλαγές χρειάζεται να κάνετε για να ξεκουράζεστε επαρκώς:

1. Πόσες ώρες κοιμάστε, συνήθως, κάθε βράδυ;

Α. 6 ώρες ή λιγότερο.

Β. 7 έως 9 ώρες.

Γ. 10 έως 12 ώρες.

Δ. 12 ώρες ή περισσότερο.

2. Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάρετε έναν υπνάκο;

Α. Μετά τις 5 μ.μ.

Β. Πριν από τις 2 μ.μ.

Γ. Γύρω στις 3 μ.μ.

Δ. Όποτε θέλω.

3. Πόσο διαρκεί, τυπικά, ένας υπνάκος σας;

Α. 1-2 ώρες.

Β. 3-4 ώρες.

Γ. 20-30 λεπτά.

Δ. Όσο χρειάζεται.

4. Κάθε πόσα χρόνια αλλάζετε το στρώμα σας;

Α. Κάθε 5 χρόνια.

Β. Κάθε 5 έως 10 χρόνια.

Γ. Κάθε 10 έως 15 χρόνια.

Δ. Περισσότερα από 15 χρόνια.

5. Τι θερμοκρασία έχει το υπνοδωμάτιό σας;

Α. Κάτω από 15ºC.

Β. Μεταξύ 15 και 20ºC.

Γ. Μεταξύ 20 και 25ºC.

Δ. Πάνω από 25ºC.

6. Ξυπνάτε τα Σαββατοκύριακα πολύ αργότερα από ότι θα ξυπνούσατε μια εργάσιμη μέρα;

Α. Ναι.

Β. Όχι.

Απαντήσεις

1. Σωστή απάντηση: Β.

Δεν χρειάζεται να κοιμάστε ακριβώς 8 ώρες κάθε βράδυ, αλλά καλό θα ήταν να στοχεύετε ανάμεσα στις 7 έως 9 ώρες.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ή περισσότερο ύπνο για να νιώθουν ξεκούραστοι, αλλά το να κοιμάστε λιγότερες από 6 ώρες ή περισσότερες από 10 μπορεί να απορρυθμίσει το εσωτερικό σας ρολόι και να διαταράξει το πρόγραμμα του ύπνου σας.

2. Σωστή απάντηση: Β.

Προσπαθήστε να παίρνετε τον υπνάκο σας πριν τις 2μ.μ. και γενικά, τουλάχιστον 8 με 9 ώρες πριν από την τυπική ώρα του ύπνου σας.

3. Σωστή απάντηση: Γ.

Αν θέλετε να γεμίσετε της μπαταρίες σας και να ξυπνήσετε από τον υπνάκο σας γεμάτοι ενέργεια βάλτε το ξυπνητήρι σε 30 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε για να δώσετε στον εαυτό σας 10 λεπτά να αποκοιμηθεί και 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

4. Σωστή απάντηση: Α, Β και Γ.

Ακόμη και όταν δεν έχει εμφανείς φθορές (π.χ. σκισίματα), το στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται, καθώς με την πάροδο του χρόνου παύει να «υποστηρίζει» σωστά το σώμα σας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στις αρθρώσεις και στα κόκαλα.

Τα περισσότερα στρώματα πρέπει να αλλάζονται μετά από 10 χρόνια, ενώ ορισμένα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε χρόνια.

5. Σωστή απάντηση: Γ.

Eπιστημονική μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science of The Total Environment, αποκαλύπτει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για ποιοτικό ύπνο είναι μεταξύ 20 και 25ºC.

6. Σωστή απάντηση: Β.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας και διευκολύνει το πρωινό ξύπνημα.

Σημείωση: Το test δεν αποτελεί επιστημονικό εργαλείο. Ο σκοπός του είναι να σας δώσει μια εικόνα για την ποιότητα του ύπνου σας. Αν αντιμετωπίζετε χρόνια αϋπνία ή άλλες διαταραχές του ύπνου συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας συστήσει στοχευμένα μέτρα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.