Ο «αγιασμός των υδάτων» με τη κατάδυση (ρίψη) του Σταυρού τα Θεοφάνια είναι ένα από τα αρχαιότερα έθιμα του Χριστιανισμού. Αλλά οι άνθρωποι βουτούσαν σε κρύο νερό ακόμη και πριν την εποχή του Χριστού.

Στην πραγματικότητα αυτή η πρακτική υπάρχει εδώ και αιώνες, με τις ρίζες της να εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Φυσικά, αν εσείς δεν είστε έτοιμοι σήμερα να βουτήξετε στα «βαθιά», δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας για λίγα λεπτά τη θερμοκρασία στο ντους σας.

Κρύο νερό, ελιξίριο υγείας

Σύμφωνα με ανασκόπηση 104 μελετών που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Circumpolar Health, οι χειμερινοί κολυμβητές «κερδίζουν»:

  • Αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα.
  • Χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.
  • Βελτιωμένη μυοσκελετική ευκαμψία.
  • Πιο αποτελεσματική διαχείριση του άγχους και ψυχική ευεξία.
  • Περισσότερη ενέργεια και ανεβασμένη διάθεση.
  • Μειωμένη φλεγμονή και λιγότερο πόνο.
  • Πιο υγιές και λαμπερό δέρμα.

Οι ερευνητές από το νορβηγικό πανεπιστήμιο UiT The Arctic και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της βόρειας Νορβηγίας προσθέτουν ότι κολύμβηση σε κρύο νερό ενισχύει τα αποθέματα του σώματος του λεγόμενου «καφέ λιπώδους ιστού» (BAT), ενός τύπου «καλού» σωματικού λίπους που ενεργοποιείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το BAT «καίει» θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, σε αντίθεση με το «κακό» λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Παράλληλα, όταν το παγωμένο νερό αγγίζει το πρόσωπό σας, διεγείρεται το καταδυτικό αντανακλαστικό, το οποίο διαθέτουν γενετικά όλα τα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.

Αυτό είναι, στην ουσία, η προσπάθεια του σώματός σας να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσετε κάτω από το νερό διατηρώντας το οξυγόνο και επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς σας.

Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και αισθάνεστε πιο ήρεμοι.

Τα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά σας όργανα.

Το να βουτήξετε ολόκληρο το σώμα σας σε κρύο νερό χρειάζεται θάρρος, γενναιότητα και ανθεκτικότητα, όποτε αυτή η πρακτική σας υπενθυμίζει ότι αυτά τα πράγματα υπάρχουν ήδη μέσα σας.

Το πόσο ισχυρή είναι αυτή η πρακτική φαίνεται μέσα από μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, η οποία περιγράφει πώς ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα κολύμβησης σε παγωμένα ανοιχτά νερά «συνταγογραφήθηκε» σε μια 24χρονη γυναίκα που πάλευε με την κατάθλιψη και το άγχος, επιτρέποντάς της να ζήσει χωρίς φάρμακα.

Προσοχή: Για την ασφαλή εξάσκηση της βύθισης σε κρύο νερό, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον προσωπικό σας γιατρό για τη διευκρίνηση των πιθανών κινδύνων που αυτή μπορεί να έχει για την καρδιακή σας υγεία.