«Γερή» καρδιά σημαίνει μακροζωία. Ανάμεσα σε εκείνα που είναι στο χέρι μας να κάνουμε για να την προστατεύσουμε είναι φυσικά και η επίσκεψη στον καρδιολόγο.

Η έγκαιρη διάγνωση μιας καρδιαγγειακής νόσου και των παραγόντων εμφάνισης αυτής, όπως για παράδειγμα η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη μας δίνει το χρόνο να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο γιατρό μας και συνεργάσιμοι.

Ποιες συνήθειες θα ήθελε να αποβάλλουμε στις καθιερωμένες μας εξετάσεις;

4 πράγματα που ο καρδιολόγος σας εύχεται να σταματήσετε να κάνετε στα τσεκάπ

#1 Προσπαθείτε να «φαίνεστε καλά» για το γιατρό σας

Δεν έχει νόημα να λέτε στον καρδιολόγο σας αυτό που πιστεύετε πως θέλει να ακούσει.

Για παράδειγμα, αν τρώτε fast food, μην του πείτε πως δεν το κάνετε ποτέ και ότι καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα ενώ δεν ισχύει. Ομοίως και με άλλες επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Δεν ωφελεί να τις αποκρύπτετε.

Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να είναι ακριβείς για να μπορέσει ο γιατρός σας να σας προτείνει παράλληλα με μια πιθανή θεραπεία, αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που «θωρακίζουν» την καρδιά.

Ο γιατρός σας, πέραν του ότι δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας, είναι εκεί για να σας ακούσει και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα τον απογοητεύσετε.

#2 Κάνετε μόνοι σας διάγνωση

Στην εποχή των social και της συνεχούς πληροφόρησης, καμιά φορά έχουμε την ψευδαίσθηση πως γνωρίζουμε κάτι καλύτερα και απ’ το γιατρό μας.

Ενώ δεν είναι κακό φυσικά να ενημερώνεστε, προσπαθήστε στο ραντεβού σας να είστε «ανοιχτοί» σε ό,τι έχει ο γιατρός να σας πει.

Αν διαβάσατε ή ακούσατε κάτι που νομίζετε πως μπορεί να σας αφορά, μπορείτε απλά να τον ρωτήσετε τι πιστεύει εκείνος για αυτό και αν μπορεί να ισχύει για την δική σας περίπτωση.

#3 Αγνοείτε τα συμπτώματα

Ίσως να δυσκολεύεστε να ανεβείτε τις σκάλες τελευταία αλλά να μην το αναφέρετε στην επίσκεψη.

Κι όμως, δεν είναι λεπτομέρεια. Κάποια ενοχλητικά συμπτώματα που παραβλέπετε μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για πιθανά αναστρέψιμα υποκείμενα προβλήματα υγείας. .

Για παράδειγμα, η δύσπνοια κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων είναι ένα πιθανό σημάδι καρδιαγγειακής νόσου, επομένως δεν πρέπει να φοβάστε ή να «ξεχνάτε» να μιλήσετε.

#4 Αμελείτε επόμενες επισκέψεις

Το ότι κάνατε εξετάσεις πέρυσι, δεν σημαίνει πως θα είστε καλά για τα επόμενα 10 χρόνια…

Αν μάλιστα έχετε συγκεκριμένα καρδιακά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί χρόνος και πολλαπλές εξετάσεις για να καταλήξει ο γιατρός σας σε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Επομένως, δεν πρέπει να αμελείτε να προγραμματίζετε εγκαίρως το επόμενο ραντεβού.