Πότε ακριβώς είναι πιο ωφέλιμο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί; Ενώ κανείς δεν θέλει να πιει τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού έχοντας ακόμα τη γεύση του φθορίου στο στόμα του, το βούρτσισμα πριν απολαύσετε το πρωινό σας φαίνεται να είναι ωφέλιμο για το σμάλτο των δοντιών και τη γενική στοματική σας υγεία.

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Γιατί είναι καλό να πλένετε τα δόντια σας με το που ξυπνάτε

Ενώ κοιμόμαστε, τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα πολλαπλασιάζονται. Αυτός είναι και ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο το στόμα μας δεν θα λέγαμε πως έχει και την πιο ευχάριστη μυρωδιά το πρωί.

Το βούρτσισμα λοιπόν το πρωί απομακρύνει πλάκα και βακτήρια.

Επίσης, με αυτήν την πρωινή συνήθεια, ξεκινά και η παραγωγή του σάλιου, γεγονός που βοηθά στη διάσπαση της τροφής και φυσικά «σκοτώνει» τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα.

Να βουρτσίζω τα δόντια μου και μετά το πρωινό;

Ναι, αφού περιμένετε 30 έως 60 λεπτά από τη στιγμή που θα καταναλώσετε το πρωινό σας γεύμα έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τα δόντια σας από υπολείμματα όξινων τροφών που εξασθενούν το σμάλτο, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADA).

Μπορείτε επίσης πριν τα βουρτσίσετε μετά το φαγητό να «καθαρίσετε» τη στοματική κοιλότητα πίνοντας ένα ποτηράκι νερό.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά

Είτε χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε την κλασική, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Βρέξτε την κεφαλή της βούρτσας με μια μικρή ποσότητα νερού.
  • Προσθέστε λίγη οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
  • Βουρτσίστε για 2 λεπτά, διασφαλίζοντας ότι καθαρίζετε καλά και δυσπρόσιτα σημεία.
  • Κάντε σωστό καθαρισμό μετά το βούρτσισμα με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρείτε τα υπολείμματα των τροφών.
  • Μην παραλείπετε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την απλή οδοντόβουρτσα ή ιδανικά με μια ξύστρα γλώσσας. Το ειδικό αυτό εξάρτημα στοματικής υγιεινής απομακρύνει μεγάλο ποσοστό βακτηρίων.
  • Ξεπλύνετε.

Από τι άλλο μας προστατεύει το βούρτσισμα των δοντιών εκτός από λαμπερό χαμόγελο

Το τακτικό βούρτσισμα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology».

Επιστήμονες στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι τα άτομα που εφάρμοζαν σωστή οδοντική υγιεινή, όπως καθαρισμό με οδοντικό νήμα, είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου, απαραίτητο για τη μνήμη αλλά και για άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Η καλή στοματική υγιεινή μας χαρίζει λοιπόν πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελο

*Extra tips

  • Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα.
  •  Φροντίστε να κάνετε τακτικό καθαρισμό στον οδοντίατρο και να προμηθευτείτε τα προϊόντα που θα σας συστήσει (καλή οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα κ.λπ.).