Στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε τα μαλλιά μας, μπορεί να υιοθετήσουμε συνήθειες που τελικά κάνουν περισσότερο… κακό παρά καλό. Ειδικά εάν είναι ήδη εύθραυστα, θα σπάνε πιο εύκολα με αποτέλεσμα να φριζάρουν.

Τα καλά νέα είναι όμως ότι απλές αλλαγές μπορούν να αποτρέψουν την περαιτέρω φθορά. Μερικές από τις πιο κοινές πρακτικές που μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν τα μαλλιά σας, περιλαμβάνουν:

Όταν λούζετε τα μαλλιά σας

Σταματήστε όταν λούζεστε να τρίβετε το σαμπουάν κατά μήκος των μαλλιών σας. Αντ’αυτού μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Κάντε απαλό μασάζ με το σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Καθώς ξεπλένετε το σαμπουάν από το τριχωτό της κεφαλής, αφήστε το να κυλήσει σε όλο το μήκος των μαλλιών σας και αντισταθείτε στον πειρασμό να τα τρίψετε.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην παραλείπετε το κοντίσιονερ, το οποίο συμβάλλει στην ενυδάτωση της τρίχας και του τριχωτού της κεφαλής.

Όταν τα στεγνώνετε

Στην προσπάθειά σας να στραγγίξετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο μπορεί να έχετε την τάση να τα τρίβετε στην πετσέτα. Έτσι όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να μπερδευτούν και τελικά να φριζάρουν. Για να τα στεγνώσετε χωρίς να τα ταλαιπωρείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Τύλιξε τα μαλλιά σας σε μια πετσέτα για να απορροφήσουν το νερό.
  • Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους.

Επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε και στο βούρτσισμα των μαλλιών σας.

  • Εάν έχετε ίσια μαλλιά είναι καλύτερο να τα αφήνουν να στεγνώνουν λίγο πριν τα χτενίσετε απαλά με μια χτένα με αραιά δόντια.
  • Εάν έχετε σπαστά ή σγουρά μαλλιά, δοκιμάστε να χτενίζετε τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα χρησιμοποιώντας μια χτένα με αραιά δόντια.

Αποφύγετε να τραβάτε τα μαλλιά σας καθώς τα χτενίζετε και προσπαθείτε να αφαιρείτε με απαλές κινήσεις του κόμπους, χρησιμοποιώντας ένα ενυδατικό conditioner εάν χρειάζεται.

Εάν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας από πάνω προς τα κάτω, πιέζετε όλους τους κόμπους προς τις άκρες, όπου τα μαλλιά σας είναι πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δοκιμάστε το αντίστροφο. Ξεκινήστε το βούρτσισμα από τις άκρες και σταδιακά ανεβείτε.

Όταν χρησιμοποιείτε πιστολάκι ή άλλα συσκευές θερμού styling, θυμηθείτε να εφαρμόζετε θερμοπροστασία, να χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας και προσπαθήστε να περιορίζετε την χρήση τους σε μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο συχνά.

Στο styling

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα σφιχτά χτενίσματα, που θα πρέπει να τραβάτε τα μαλλιά σας προς τα πίσω ή προς τα πάνω, όπως η αλογοουρά ή ο κότσος. Αντ’αυτού δοκιμάστε το πιο χαλαρό πιάσιμο (ψηλά ή χαμηλά), χρησιμοποιήστε λαστιχάκια φτιαγμένα ειδικά για styling μαλλιών ή δοκιμάστε να αφήσετε τα μαλλιά σας κάτω.