Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα διατροφής. Κατά καιρούς μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι υδατάνθρακες κρύβονται πίσω από την αύξηση βάρους ή τις καρδιακές παθήσεις και πράγματι δεν είναι λίγες οι θερμιδικές τροφές που μπορεί να περιλαμβάνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Παράλληλα οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ευεργετικές, ειδικά για ην απώλεια βάρους, τον διαβήτη και άλλες παθήσεις. Ωστόσο, όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Μερικοί από τους λόγους που θα σας πείσουν να εντάξετε στην διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες, περιλαμβάνουν:

Οι φυτικές ίνες – ένας υδατάνθρακας – είναι σημαντικές για τη βέλτιστη υγεία

Οι περισσότερες διαιτητικές ίνες αποτελούνται από υδατάνθρακες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη διατήρηση του βάρους αλλά και την εύρυθμη καρδιακή λειτουργία.

Παράλληλα οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον χρόνο που απαιτείται για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη μείωση του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της υγείας συνολικά.

Τα βακτήρια του εντέρου βασίζονται στους υδατάνθρακες για ενέργεια

Η ισορροπία μεταξύ των ευεργετικών και των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Για να αναπτυχθούν, τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου χρειάζονται υδατάνθρακες και οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Μερικές από τις καλύτερες πηγές διαλυτών φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα όσπρια και η βρώμη, τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον εγκέφαλό σας

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η συγκέντρωση και η απόδοσή σας «πέφτουν» όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες δεν δίνουν μόνο ενέργεια στο σώμα σας αλλά τροφοδοτούν και τον εγκέφαλό σας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής αλέσεως ή τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον εγκέφαλο. Αυτά τα είδη υδατανθράκων προάγουν τα σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για να έχετε αμείωτη ενέργεια και συγκέντρωση όλη την ημέρα.

Χαρίζουν καλή διάθεση

Οι ειδικοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να προάγουν την παραγωγή σεροτονίνης, που παίζει ρόλο σε διάφορες λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη, η καλή διάθεση αλλά και στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του ύπνου και της πείνας, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Μάλιστα σε επιστημονική μετά-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες φαίνεται να συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους.

Παλαιότερες μελέτες, όπως εκείνη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine, έχουν συνδέσει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με αυξημένα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.