Τα στενά ρούχα μπορεί να είναι της μόδας, μπορεί να μας αρέσει η εμφάνισή μας όταν τα φοράμε και φυσικά, δεν είναι κακό να ντυνόμαστε με αυτά.

Παρόλα αυτά όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, δεν είναι καλό να φτάνουμε στα άκρα.

Στις ημέρες μας είναι όλο και πιο κυρίαρχη η τάση για ένα «πρότυπο ομορφιάς» που δίνει έμφαση στην επίπεδη κοιλιά με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει πολλούς να «ασφυκτιούν» μέσα στα ίδια τους τα ρούχα, μια κατάσταση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «stomach gripping» στην διεθνή βιβλιογραφία, δηλαδή σφίξιμο στο στομάχι.

Πιθανόν είναι άγνωστο στους περισσότερους αλλά τα πολύ στενά ρούχα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας και η αλήθεια είναι ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι επιδρούν περισσότερο στο πεπτικό σύστημα με κυρίαρχο παράδειγμα το στομάχι και το έντερο μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μιλάμε για ρούχα, εσώρουχα και είδη ρουχισμού όπως ζώνες και γραβάτες.

Τι προκαλούν στο έντερο και το στομάχι

Κατά την διαδικασία της πέψης το στομάχι διαστέλλεται λόγω των οξέων και της κατάποσης αέρα που γίνεται.

Όταν το παντελόνι ή η ζώνη μας είναι πολύ σφιχτά, δεν επιτρέπουν στην περιοχή της κοιλιάς να διαταθεί φυσιολογικά μετά την κατανάλωση τροφής κάτι που προκαλεί δυσπεψία και αργή χώνεψη ή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την πεπτική διαταραχή κατά την οποία τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο προκαλώντας μία δυσάρεστη καούρα, κοιλιακή δυσφορία, και ρέψιμο.

Αν παράλληλα, προϋπάρχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα τα στενά ρούχα επιδεινώνουν το πρόβλημα ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε πιο δύσκολες καταστάσεις όπως σε φλεγμονή στο στομάχι και οισοφάγο (οισοφαγίτιδα και γαστρίτιδα).

Όσον αφορά το έντερο, όταν το παντελόνι είναι πολύ σφιχτό, τα έντερα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν για να εκτελέσουν σωστά τη λειτουργία τους.

Αυτό προκαλεί αέρια ή δυσκοιλιότητα καταστάσεις που οδηγούν σε εντερικό πόνο και μετεωρισμό δηλαδή φούσκωμα στην κοιλιά και αν αυτό συνεχιστεί επιδείνωση πιθανής αιμορροϊδοπάθειας με παρουσία αίματος και πόνο στον πρωκτό.

Οι κύριοι μηχανισμοί που τα στενά ρούχα δημιουργούν τις καταστάσεις αυτές είναι…

  • σφίγγοντας την κοιλιά, αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση η οποία περαιτέρω αυξάνεται με το γέλιο, βήχα το φτάρνισμα και με άλλα και
  • πιέζοντας το στομάχι μας, πιέζονται οι μύες της κοιλιακής χώρας και της λεκάνης, οι οποίοι εμπλέκονται στις κινήσεις του εντέρου.

Τι είναι το «σύνδρομο του στενού παντελονιού»;

Το «σύνδρομο του στενού παντελονιού» είναι ένα αυτο-προκαλούμενο πρόβλημα.

Η σωστή ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πρόκλησης διαταραχών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε άμεσα τα σημεία που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως αυτό που φοράμε είναι αρκετά στενό.

Μερικά από τα σημεία αυτά είναι όταν τα ρούχα προκαλούν:

  • κόκκινα σημάδια στο δέρμα,
  • σημάδια πίεσης,
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • περιορισμένη κίνηση.

Το σώμα μας και οι ανάγκες του αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις αλλαγές και να μην προσπαθούμε να στριμωχνόμαστε άσκοπα σε στενά ρούχα που απλά δεν μας κάνουν.

Τα ρούχα που δεν μας κάνουν ας τα δωρίσουμε σε φίλους που σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη αξία για αυτούς, ενώ ταυτόχρονα, μπορούμε να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας.

Με αυτούς τους τρόπους θα έχουμε τον «δεύτερο εγκέφαλο» μας σε μία υγιή κατάσταση κάτι το οποίο θα μας προκαλεί ευφορία και ηρεμία.

Δρ. Γαλανόπουλος Μιχαήλ ,MD, PhD, FEBGH

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος -Επεμβατικός Ενδοσκόπος

Στρατιωτικός Ιατρός

Αριστούχος Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ με θέμα τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου

Εξειδικευθείς στον Ενδοσκοπικό Υπέρηχο (EUS) και ERCP στο Addenbrooke’s Hospital, Cambridge, United Kingdom

Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών